Du är här
Bröstförstoring
För att kunna få bröstförstoring genom den könsbekräftande vården behöver man ha fått en fastställd könsdysforidiagnos: antingen diagnosen "transsexualism" eller "andra specificerade könsidentitetsstörningar". Man bör kunna få bröstförstoring oavsett om man är tjej eller ickebinär och oavsett vilket juridiskt kön man har. Men olika utredningsteam kan ha olika rutiner för det.
Om man får bröstförstoring genom den könsbekräftande vården täcks det av högkostnadsskyddet och du betalar inte mer än för ett läkarbesök. Om du behöver ligga kvar på sjukhuset efter operationen betalar du en fast summa per natt.
Den som har möjlighet att betala själv för bröstförstoring kan även gå till en privat plastikkirurg.
Alla vill eller behöver inte göra en bröstförstoring. Det är ens egna behov som ska styra.
Bröst och hormonbehandling
Om man tar östrogen brukar brösten växa. Det beror både på att själva bröstkörtlarna växer och på att man får mer underhudsfett. Bröstvårtorna och vårtgårdarna brukar också växa. Om man vill göra en bröstförstoring bör man gå på hormoner i minst ett år innan man gör själva bröstförstoringen så brösten hinner växa relativt klart. Det brukar göra att operationsresultatet blir bättre än om brösten fortsätter växa mycket efter operationen. Det är även de riktlinjer de flesta regioner (det som tidigare hette landsting) har. Om man inte kan eller vill genomgå hormonbehandling kan man också få bröstförstoring genom den könsbekräftande vården.
Hur stora ens bröst blir av hormonbehandlingen är individuellt.
Om man tar östrogen behöver man undersöka sina bröst regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar i bröstvävnaden. Det kan du läsa mer om längre ner på sidan.
Bröstförstoring i allmänna hälso- och sjukvården
Om man fått en diagnos där könsdysfori ingår får man en remiss till en plastikkirurg. När man får bröstförstoring genom regionen kostar operationen inte mer än ett vanligt läkarbesök, och högkostnadsskyddet gäller. Om man är inlagd på sjukhuset över natten brukar man få betala en mindre summa per natt.
Hur går operationen till?
Vid en bröstförstoring sätter man in implantat. Bröstimplantaten brukar vara tillverkade av silikon eller bestå av en koksaltlösning i ett hölje av silikon.
Var ärren hamnar, vilken form implantaten ska ha och hur de ska sitta kommer man överens om med plastikkirurgen. Kirurgen strävar efter att så få ärr som möjligt ska synas. Vad gäller storleken på implantaten finns det riktlinjer inom regionen som säger att implantaten ska vara i proportionerlig storlek till ens kropp.
Under själva operationen är man sövd och man kan behöva stanna över natten på sjukhuset, till exempel om det blir komplikationer, som blödning, efteråt. Efter operationen är man sjukskriven.
Vad händer efter en bröstförstoring?
Direkt efter operationen kan man behöva ha dränage. En slang av plast eller silikon fästs under huden vid såret för att leda ur blod och sårvätska. Slangen slutar i en påse som behöver tömmas då och då. Det kan man göra hemma, antingen själv eller med hjälp av någon. Efter några dagar brukar man kunna ta bort dränaget. Det kan ske vid ett återbesök på kliniken eller på vårdcentral.
Efter en bröstförstoring behöver man ha stabiliserande förband eller sport-bh dygnet runt den första tiden för att bröstimplantaten ska kunna läka in ordentligt. Hur lång tid det tar att återhämta sig efter operationen är olika för olika personer, och hur länge man behöver vara sjukskriven beror också på vad man har för sysselsättning. Om man studerar eller har ett arbete där man sitter mycket kan man vara sjukskriven kortare tid än om man har ett fysiskt ansträngande arbete, till exempel. Kirurgen ger en rekommendationer om hur man ska göra efter operationen.
Som med många andra operationer har bröstförstoring risker. Några komplikationer är blödning, känselförändringar och något som kallas för kapselkontraktur. Kapselkontraktur innebär att den ärrvävnad som kroppen naturligt bildar runt implantatet och som håller det på plats blir för hård och klämmer ihop implantatet. Bröstet blir hårt och ändrar form. Om man får kapselkontraktur brukar man göra en ny operation där man tar bort kapseln och eventuellt byter ut implantatet.
När man förstorar brösten behöver man räkna med att känsel i bröst eller/och bröstvårtor förändras eller försvinner. Ibland kommer känseln tillbaka delvis, men inte alltid. Om man sätter in implantat så kan brösten också kännas hårda till en början. Det är vanligt och behöver inte betyda att man fått kapselkontraktur. Efter ett tag brukar vävnaden bli mjukare och brösten får den form och det läge som de är tänkta att ha. Hur lång tid läkeprocessen tar varierar från person till person.
Det kan göra ont eller vara obehagligt att ta på ärren efter bröstförstoringen. Men det kan ibland också bli så att lätt beröring på ärr känns skönt.
De flesta behöver byta ut implantaten någon gång i livet. Både för att implantat ofta har en begränsad livslängd och för att kroppen förändras med tiden. Om man har fått bröstförstoring genom den könsbekräftande vården kan man kontakta dem om ens implantat behöver bytas ut.
Bröstförstoring på privata plastikkliniker
Det finns många privata plastikkliniker i Sverige som utför bröstförstoringar. Om man gör bröstförstoring privat behöver man kunna betala för operationen själv. Ofta kostar det omkring 40 000–50 000 kronor.
Det går att läsa mer om bröstförstoring på olika klinikers hemsidor. Operationsmetoderna och typerna av implantat är likartade för alla, oavsett om man är trans- eller cisperson.
Kolla upp tidigare operationsresultat
Oavsett om man ska göra bröstförstoring i den allmänna hälso- och sjukvården eller på en privat plastikklinik kan man be om att få se exempel på resultat av bröstförstoringar som kirurgen har gjort tidigare. Då kan man få en bättre uppfattning om hur det kan se ut efteråt och vad man kan förvänta sig att få för resultat.
Ta hand om brösten
Du som har genomgått bröstförstoring bör själv undersöka dina bröst regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar i bröstvävnaden. 1177.se har information om hur du kan undersöka dina bröst själv.
Du som tar eller har tagit östrogen och inte har gjort en bröstförstoring bör också undersöka bröstvävnaden.
Den som har juridiskt kön kvinna och har fyllt 40 år blir regelbundet kallad till mammografi, en undersökning där man röntgar bröstvävnaden för att tidigt upptäcka förändringar som kan bli till bröstcancer. Att ha gjort bröstförstoring är inget hinder för att göra mammografi.
Om du har juridiskt kön man får du inte automatiska kallelser, och du kan du behöva en remiss från läkare för att göra mammografi. Om du har gjort en könsdysforiutredning kan du fråga utredningsteamet om detta. Du kan också vända dig till vårdcentral för att få remiss eller ta kontakt med en mammografimottagning nära dig och fråga hur du ska göra. Sök på "mammografimottagning" och den region där du bor så hittar du information.