Du är här

Sex

Under flikarna på den här delen av sidan finns texter om sex, kåthet, upphetsning och kroppen. En del av det som står på sidan du läser just nu finns det mer information om under flikarna. Om du vill läsa ännu mer om sex med fokus på trans än vad som står på den här sidan kan du kolla in Sex och trans, som är en broschyr som RFSL och RFSL Ungdom tagit fram tillsammans med RFSU. Du kan beställa eller ladda ner den från RFSL Ungdoms webbshop.

Om du vill ha ett material som kan användas i till exempel sexualundervisning i skolan kan du också titta på broschyren Allt det viktigaste om sex, som är framtagen av RFSL Ungdom. Den hittar du också i webbshopen.

Trans och sexuell läggning

Att vara trans handlar om vem man själv är. Oftast handlar det om könsidentitet: om man är kille/man, tjej/kvinna, något annat kön, flera kön eller inget kön, eller om man har en flytande könsidentitet. Det kan också handla om vilka könsuttryck man vill ha: om till exempel frisyr och kläder, om man använder smink eller inte, om kroppsspråk eller röst. Trans handlar om hur man själv identifierar sig i fråga om kön och om hur man vill uttrycka det. 

Att vara transperson säger däremot ingenting om ens sexuella läggning. Sexuell läggning handlar om hur man förhåller sig till andra personer: vem eller vilka man kan bli kär i, vem eller vilka man kan bli kåt på, vem eller vilka man vill ha sex med, vem eller vilka man vill ha en romantisk relation med. Och inte minst handlar det om hur man själv beskriver sin sexuella läggning, om man väljer att beskriva den. Som transperson kan man vara till exempel queer, homosexuell, heterosexuell eller bisexuell. En del känner inget behov av att sätta ord på sin sexuella läggning. Man får välja själv vilka ord man vill beskriva sig och sina erfarenheter med, eller om man inte vill beskriva.

Hur vet man vilken sexuell läggning man har?

Det är bara man själv som kan avgöra vilken sexuell läggning man har, precis som det bara är man själv som kan avgöra vilken könsidentitet man har. Både ens könsidentitet och ens sexuella läggning kan variera genom livet. Vi är med om olika saker och möter olika människor, och det kan påverka hur vi ser på oss själva och hur vi vill förhålla oss till andra människor.

Man behöver inte ha haft sex med sig själv eller med någon annan person för att kunna veta vad eller vilka man gillar. 

Så länge man själv och den eller dem man har sex med – om man har sex med någon annan än sig själv – mår bra av det sex man har kan man inte ha för mycket eller för lite sex. För en del innebär att må bra att inte alls ha sex, för en del att bara ha sex med sig själv eller bara ha vissa typer av sex. En del vill bara ha sex med personer de känner väl. En del blir inte kära eller romantiskt intresserade av någon. Det viktiga är att man hittar det sätt att förhålla sig till sex och kärlek som känns bra och rätt för en själv.

Det finns inte några sätt att ha sex som är mer ”rätt” eller ”riktigt” än andra, så länge som alla inblandade är med på det och så klart att det inte bryter mot några av de lagar som finns.

Sexuella övergrepp är inte sex

Om någon gör något sexuellt med en person mot den personens vilja är det inte sex, utan sexuellt övergrepp. Det är olagligt. Enligt lagen har alla som har sex med varandra ansvar att ta reda på att den eller de man har sex med också vill. Det kan man ta reda på på olika sätt – man kan till exempel fråga, eller vara uppmärksam på vad den eller de man har sex med visar med sitt kroppsspråk, rörelser och ljud.

I Sverige finns det också en 15-årsgräns när det kommer till sex. Det brukar kallas för sexuell myndighetsålder eller ålder för sexuellt självbestämmande. Åldersgränsen finns till för att det inte är tillåtet för någon som är över 15 år att utnyttja någon som är under 15 år sexuellt. Det är till exempel inte okej för en vuxen att göra något sexuellt mot en person som är under 15, även om den unga personen vill ha sex med den vuxna. Då är det den vuxna personen som gör fel, aldrig den som är ung, och det är en brottslig handling. Däremot kan personer under 15 år självklart ha sex med sig själva eller med andra som också är under 15 år.

Kroppen och sex

En del personer med könsdysfori vill förändra kroppen så att den stämmer bättre med ens könsidentitet, med den man är innerst inne. Att ändra på kroppen kan då vara ett viktigt steg för att trivas bättre med sin kropp och kunna ha det sex man vill. Att hitta ord som känns bra för en själv för att benämna kroppen kan också vara sätt att lära känna sin sexualitet, må bättre med sin kropp och känna sig tryggare i relation till andra.

Hur man trivs med sin kropp, hur kroppen eller delar av kroppen ser ut, känns eller fungerar, kan påverka ens tankar och känslor kring sex. 

En väldigt vanlig bild av sex är att man ska vara nakna tillsammans och att man ska ta på, eller på andra sätt stimulera, bröstkorg och könsorgan. Det är ett sätt man kan ha sex på. Det finns också väldigt många andra sätt. Vad sex är och vad som känns bra att göra är ju olika för olika personer. Om man inte vill visa, ta på eller bli stimulerad på bröstkorg eller könsorgan kan man ofta hitta andra delar av kroppen som det känns bra att se på eller ta på. 

Att lära känna sin egen kropp och vad man tycker om i fråga om sex kan man göra själv. Om man vill kan man utforska kroppen och sex tillsammans med någon eller några man känner sig trygg med.

Senast ändrad: 
7 februari, 2019 - 18:34

Sökformulär