Du är här
Rätt och fel
För oss är det självklart att alla är lika mycket värda och har rätt till ett bra bemötande. Det ska inte spela någon roll vilket kön man har, hur man identifierar sig eller hur man väljer att uttrycka sitt kön, till exempel. Tyvärr fungerar det inte alltid så. Här har vi samlat information om vad diskriminering är och vad man kan göra om man blir dåligt behandlad i skolan, på jobbet eller i vården. Under "Rätt i vården" finns också information om vad som gäller om man är under 18 år och en vårdnadshavare är emot att man ska få genomgå könsutredning. Det finns bestämmelser som gör att man i många fall har rätt till vård ändå, och det finns vuxna som har som sin uppgift att se till att man får det man behöver.
Utsatt för våld?
Här finns information om att bli utsatt för våld av personer som är närstående, som en partner eller familjemedlemmar. Här finns också informatiom för den som blivit utsatt för våld av någon man inte känner. Det är viktigt att veta att det aldrig är ens eget fel om man blir utsatt för våld eller diskriminering. Och att det finns personer som vill hjälpa en som man kan vända sig till.
Bemötande
Under "Bemötande" kan du som träffar unga transpersoner i ditt yrke eller i ditt ideella engagemang hitta information om hur man kan ge alla ett bra bemötande och hur du kan ta ansvar för dina egna kunskapsluckor om du känner att du saknar tillräcklig kunskap om trans eller behöver uppdatera de kunskaper du redan har.
Riktlinjer för medier
"För medier" (under fliken "Bemötande") vänder sig i första hand till dig som är journalist och vill skildra transpersoner på ett rättvisande och respektfullt sätt. Den fliken kan även vara av intresse för dig som vill läsa mer om bra bemötande från transpersoners synvinkel.