
Du är här
Röstkirurgi
Den här texten handlar om feminiserande röstkirurgi: operationer för att göra rösten mer typiskt kvinnlig. Det finns också sätt att operera för att rösten ska bli mörkare, men den typen av operation görs inte i Sverige. Rösten kan istället bli mörkare genom att man tar testosteron och/eller tränar rösten med hjälp av en logoped (röstspecialist). Du kan läsa mer om röstträning här.
Röstträning i första hand
Om man har mörk röst och vill göra rösten ljusare får man i första hand träna rösten med hjälp av en logoped (röstspecialist). De flesta får resultat man är nöjd med av enbart röstträning.
En del upplever fortfarande sin röst som för mörk efter att ha genomgått röstträning. En del som hittar ett ljust röstläge genom att träna rösten behöver anstränga sin röst mycket för att hålla det röstläget. Det gör att rösten kan låta spänd och pressad. Det kan också vara så att man kan tala i ett ljust läge som man är bekväm med, men att det är svårt att kontrollera röstläget när man till exempel hostar, harklar sig eller skrattar.
I sådana här fall kan man med en operation ändra på stämbanden så att röstläget höjs. En sådan operation görs inte innan man fyllt 18 år.
Olika metoder för röstkirurgi
Det finns olika operationer som kan göra rösten mer typiskt kvinnlig (feminiserande stämbandskirurgi).
När stämbanden påverkas av testosteron blir de tjockare och längre. Den ena metoden för feminiserande stämbandskirurgi är att man sträcker stämbanden så att de blir tunnare. Den andra metoden är att man förkortar stämbanden.
Hur går operationen till?
En öron- näsa- halsläkare utför operationen. Om man ska förminska struphuvudet kan man göra det samtidigt med stämbandskirurgin.
Om man ska sträcka stämbanden gör kirurgen snitt på halsen vid struphuvudet. Struphuvudet består till stor del av brosk, och vid operationen fäster man ihop delar av brosket. Det gör att stämbanden sträcks. Det vanligaste är att man är sövd under operationen.
Om man ska förkorta stämbanden för kirurgen ner ett instrument i halsen och fäster ihop en bit av stämbanden. Man är sövd under operationen.
Hur blir det efteråt?
Efter operationen behöver man vila rösten under en period. Kirurgen kan rekommendera att man inte talar alls på minst en vecka, ofta längre. I samband med operationen får man också råd om hur man kan börja använda rösten igen, till exempel med olika övningar. Det kan ta ett tag innan rösten blir stabil så att man kan bedöma hur resultatet av operationen har blivit. Det brukar rekommenderas att man tränar rösten igen efter operationen tillsammans med en logoped, förutom att man övar på egen hand.
De flesta får ett ljusare röstläge efter en stämbandsoperation. Däremot blir rösten inte alltid så mycket ljusare att den uppfattas som typiskt kvinnlig.
Risker med operation
Som med alla operationer finns det risker när man opererar stämbanden. Blödning, infektion och ärrbildning är allmänna risker vid kirurgiska ingrepp. Operationsmetoden där man sträcker stämbanden kan ge ärr på halsen.
Några risker med att operera stämbanden är att ens röstomfång (från det lägsta röstläget man kan åstadkomma, till det högsta) blir mindre och att ens röst kan bli svagare. Man kan också bli hes. Det kan göra det svårare att till exempel ropa eller sjunga.