Du är här

Förminskning av struphuvud

Struphuvudet skyddar andningsorganen och spelar in i hur ens röst låter.

I puberteten brukar struphuvudet växa. Det gör det oavsett om man mest har testosteron eller mest har östrogen i kroppen. Struphuvudet kan synas som en utbuktning mitt på halsen: den brukar kallas för adamsäpple. Oavsett vilket könshormon man har mest av kan man få ett synligt adamsäpple, men det är vanligast hos personer som huvudsakligen har testosteron. Adamsäpplet består till stor del av brosk.

Om man har behov av det kan man göra en operation där man reducerar, förminskar, adamsäpplet. Det finns ingen åldersgräns i lag för att göra en sådan operation, men det är mycket ovanligt att man får göra den innan man fyllt 18 år.

Hur går operationen till?

Kirurgen gör ett horisontellt snitt på halsen. Sedan skär hen bort eller slipar bort ett lager av den yttre delen av brosket.

Det vanligaste är att man är sövd under operationen.

Om man ska genomgå röstkirurgi för att göra rösten ljusare kan man göra det samtidigt som man förminskar struphuvudet. Det gäller dock bara om man fyllt 18 år: röstkirurgi kan man inte få innan dess. Du kan läsa mer om röstkirurgi här.

Hur blir resultatet?

Såret efter operationen är ganska litet. Hur ärret ser ut efter att såret har läkt beror dels på om man får komplikationer, som infektion, efter operationen, dels på hur ens egen kropp brukar läka. En del kroppar har lättare att få synliga ärr. 

Många har hudveck på halsen där struphuvudet sitter. Kirurgen brukar lägga snittet i ett sådant hudveck, vilket kan göra att ärret syns mindre.

Innan man opereras bör kirurgen gå igenom hur operationen går till och vilka resultat man kan vänta sig.

Att förminska adamsäpplet påverkar inte rösten. För att förändra rösten kan man träna den tillsammans med en logoped (röstspecialist) och eventuellt också operera stämbanden så att rösten blir ljusare.

Risker med operation

Som med alla operationer finns det risker när man förminskar struphuvudet. Blödning, infektion och ärrbildning är allmänna risker vid kirurgiska ingrepp. En risk med att förminska struphuvudet är att stämbanden kan skadas, men det är ovanligt.

Man kan också bli hes efter operationen. Eventuell heshet går över efter ett tag.

Senast ändrad: 
11 januari, 2021 - 16:17

Sökformulär