Du är här

Stopphormoner

Om du är under 18 år och är i kontakt med den könsbekräftande vården kan du i undantagsfall få stopphormoner. Det är ett läkemedel som även kallas hormonblockerare eller pubertetsblockerare. Stopphormoner är en medicin som gör att kroppen inte producerar mängder av hormon som påverkar kroppen i en riktning du inte vill. Hormonblockerare för personer med könsdysfori är samma typ av behandling som man ger till yngre barn som kommer i puberteten tidigt, och där man vill skjuta upp kroppens förändringar ännu en tid.

Hur fungerar stopphormoner?

I praktiken innebär det att du, beroende på kropp, till exempel inte utvecklar så mycket bröstvävnad och att blödningar (mens) försvinner (om ens kropp huvudsakligen skulle producera östrogen om man inte tar stopphormoner), eller att du inte får hår i ansiktet och att rösten inte förändras så mycket (om ens kropp huvudsakligen skulle producera testosteron om man inte tar stopphormoner).

I de undantagsfall som stopphormoner ges ställer vården en preliminär könsdysforidiagnos. En preliminär diagnos innebär att det är troligt, men inte helt säkerställt, att man har könsdysfori. 

Stopphormoner tar man under begränsad tid. De kan bara sättas in under en viss period. Puberteten måste ha börjats och nått ett visst stadium. Den får dock inte vara helt klar för att det ska gå att använda hormonblockerare. När och om man kan använda hormonblockerare påverkas beroende på kroppsliga förutsättningar. 

Om det visar sig att du inte har könsdysfori, eller om du inte vill börja ta könskonträra hormoner (testosteron eller östrogen), avbryts behandlingen med stopphomoner. Då kommer kroppens egen hormonproduktion i gång. Stopphormoner ges bara under en begränsad tid. Under den tiden har du har kontakt med endokrinolog (hormonläkare) för att följa upp hur din kropp reagerar på hormonblockerarna. Om du skulle vara utan testosteron eller östrogen under en längre tid kan det påverka bland annat skelettet så att det blir skört. Hormonläkare ska även berätta för dig om vilka biverkningar som finns. Om du undrar över hur behandlingen påverkar fertilitet eller något annat, prata med hormonläkaren. Hen ska ha kunskap om den senaste forskningen. Även om vad som gäller för just din situation och det läkemedel du tar.

Hormonblockerare och könsbekräftande hormoner

En del tar läkemedel som blockerar eller minskar kroppens egen hormonproduktion samtidigt som man tar östrogen eller testosteron. Det kan till exempel vara för att man vill ha en långsammare övergång till de kroppsliga förändringar som man brukar få av testosteron eller östrogen.

Personer som tar östrogen behöver ofta ta hormonblockerande läkemedel för att ens egen produktion av testosteron inte ska påverka kroppen på sätt man inte vill. Den typen av läkemedel brukar kallas androgenhämmare, testosteronblockerare, testosteronhämmare eller antiandrogen. Du kan läsa mer om androgenhämmare här.

Senast ändrad: 
27 september, 2024 - 14:12

Sökformulär