Du är här
Östrogen för transpersoner
Östrogen kallas ofta för kvinnligt könshormon, men de allra flesta, oavsett vilket slags kropp man har, producerar östrogen. Däremot skiljer sig mängden östrogen åt mellan olika kroppar. De allra flesta som tilldelades könet tjej när de föddes producerar en större mängd östrogen och en mindre mängd testosteron. De allra flesta som tilldelades könet kille producerar å andra sidan en större mängd testosteron och en mindre mängd östrogen. Du behöver ha båda typerna av hormoner för att din kropp ska må bra.
Många transtjejer och ickebinära personer som tilldelades könet kille när de föddes tar östrogen för att förändra sin kropp. För en del är målet med att ta östrogen att göra kroppen så typiskt feminin som möjligt. För andra kan målet vara att kroppen ska bli mer könsneutral eller androgyn. Att ta östrogen är en form av hormonbehandling, även kallad HRT på engelska - hormone replacement therapy. Du kan läsa mer generellt om hormonbehandling här.
Det finns många som inte vill ha hormonbehandling eller som av olika medicinska skäl inte kan ta hormoner. Du ska göra det du själv mår bra av. Du är självklart tjej eller ickebinär även utan att ta östrogen, precis som att man inte är tjej bara för att man har höga östrogennivåer av sig själv.
I den här texten använder vi några medicinska begrepp för kroppsdelar som man fötts med.
Hur går östrogenbehandling för transpersoner till?
Du kan få östrogen som gel som smörjs på kroppen, i plåsterform, som injektion (spruta) eller i form av tabletter som du äter regelbundet. Vilken form som används varierar beroende på behov och vad läkaren rekommenderar.
Det är antingen en endokrinolog (hormonläkare) eller gynekolog (läkare specialiserad på gynekologi) som har hand om ens hormonbehandling om man ska ta östrogen och eventuellt androgenhämmare. Man bestämmer i samråd med sin läkare vilken behandling som passar en bäst. Med gel, plåster och tabletter går det att avbryta behandlingen när som helst om man skulle vilja det. Till exempel om man vill göra ett avbrott i hormonbehandlingen för att spara könsceller. Saker som en del upplever som nackdelar med gel är att man behöver smörja på gel varje dag. Plåster (som fungerar på liknande sätt som p-plåster, alltså hormonpreventivmedel i plåsterform) kan ramla av eller lämna klisterrester. Östrogentabletter brukar inte vara det som läkare föreslår i första hand, eftersom de kan påverka levern och njurarna.
Plåster och gel ger en jämn hormontillförsel över dygnet. Alla vill inte ha det, utan önskar en hormoncykel som är mer lik den hos personer som har mens. Då varierar östrogennivåerna under månaden. Prata med din endokrinolog eller gynekolog om hur du skulle vilja lägga upp din hormonbehandling.
Androgenhämmare
Det är vanligt att man i kombination med östrogen också tar androgenhämmare, det vill säga läkemedel som bromsar den egna testosteronproduktionen. Androgenhämmare kallas också testosteronblockerare, testosteronhämmare eller antiandrogen. Om man behöver ta androgenhämmare eller inte beror på ens egna kroppsliga förutsättningar och på hur ens kropp reagerar på östrogen. Tar man bort de delar i kroppen som producerar hormoner, det som medicinskt kallas testiklar, slutar man ta androgenhämmare. I en del fall kan man då istället behöva tillföra en liten mängd testosteron för att må bra. Om man har för låg testosteronnivå kan man till exempel bli nedstämd eller ovanligt trött.
Hur påverkar östrogen kroppen?
Östrogenet påverkar kroppen på många olika sätt. Dessa är några vanliga effekter man kan få när man börjar med östrogenbehandling:
- Man får mer underhudsfett och mer former på höfter och rumpa.
- Man får bröst eller att de bröst man har växer.
- Mellangården, det vill säga området mellan svällkroppen som medicinskt kallas penis och analöppningen, kan bli mer sexuellt känslig
- Man kan uppleva att sexlusten förändras. För vissa ökar den, för andra minskar den och en del upplever ingen förändring i sexlusten alls.
- Många upplever att huden blir mjukare och mer känslig, att huvudhåret blir tjockare och att naglarna blir starkare.
- Muskelmassan minskar.
- Kroppsbehåringen växer långsammare och får en mjukare kvalitet.
- Man kan få stånd (erektion) mer sälllan, att det inte är lika enkelt att få stånd eller att ens stånd blir mindre hårt, eller att man inte längre får utlösning. Många vill gärna få den effekten, andra vill ha kvar möjligheten till erektion och/eller utlösning. Man kan prata med sin endokrinolog eller gynekolog om vad man skulle vilja uppnå med sin hormonbehandling och få testa att byta läkemedel eller ändra dos för att se om det funkar bättre för en.
Många som tar östrogen börjar uppfattas som tjej av omgivningen efter en tids behandling. Om man har som mål med hormonbehandling att ens kropp ska bli mer könsneutral är det något man behöver vara beredd på. För många känns det inte helt rätt att uppfattas som tjej, men mer rätt än att uppfattas som kille.
Vad som inte påverkas av östrogenbehandling
- Hårväxten i ansiktet försvinner inte av hormonbehandlingen. Om man vill bli av med den varaktigt får man ta bort den med en metod för permanent hårborttagning. Det varierar mellan olika regioner (det som tidigare hette landsting) i vilken omfattning sådan behandling bekostas av vården eller inte och vilka metoder man kan få behandling med.
- Rösten påverkas inte av hormonbehandlingen. Om man vill kan man få träffa en logoped (röstspecialist) och lära sig att göra rösten ljusare och hur man kan undvika att anstränga sin röst för mycket. Läs mer om röstträning här. Om man inte kan få de resultat med sin röst som man önskar genom träning kan man i vissa fall göra en operation där man kortar eller sträcker stämbanden. Det gör att rösten kan bli lite ljusare.
- Ens ansiktsform, längd och annat som hänger ihop med hur ens skelett ser ut påverkas inte av östrogenbehandlingen om man redan genomgått en pubertet utan hormonbehandling. Men formen på ansiktet och kroppen kan ändå förändras i och med förändringarna i underhudsfettet. Behandlingen kan även påverka brosket i kroppen och det kan göra att du blir någon centimeter kortare eller får något mindre fötter.
Effekter av behandlingen varierar
Hur snabbt man reagerar på hormonbehandlingen och vad som sker med kroppen, exempelvis hur mycket ens bröst växer, är individuellt. Östrogen verkar ofta under en längre tid och det är inte ovanligt att kroppen fortsätter att förändras också efter flera års behandling. Så är det också för den som har en kroppsegen östrogenpubertet: först kan man ha en period där kroppen förändras mycket på kort tid, sedan fortsätter en del pubertetsförändringar ske mer långsamt under flera år.
Om man avbryter behandlingen går en del av effekterna tillbaka, medan vissa effekter är irreversibla (permanenta). Framför allt brösttillväxt räknas som en permanent effekt. Om underhudsfettet minskar och muskelmassan ökar (som oftast händer om man börjar producera mer testosteron, till exempel om man avbryter behandling med östrogen och eventuellt androgenhämmare) kan ens bröstkorg ändå få ett förändrat utseende.
Det är inte möjligt att välja vilka effekter man vill att östrogenet ska ha och välja bort andra effekter. Däremot går det så klart att avbryta hormonbehandlingen om man är nöjd med de permanenta effekter man har fått eller inte vill ha fler effekter. Om man har kvar de delar i kroppen som producerar egna hormoner, det som medicinskt kallas testiklar, kan man avbryta hormonbehandlingen och avvakta att den egna hormonproduktionen kommer igång igen. Ifall man har tagit bort testiklarna behöver man istället börja ta testosteron. Om man endast har en testikel kan det räcka för att få tillräcklig testosteronproduktion.
Biverkningar av östrogen
Många fortsätter ta östrogen resten av livet. Mycket tyder på att det har samma risker som om kroppen själv skulle ha producerat samma mängd östrogen. Östrogen är ett läkemedel och kan, precis som andra läkedmedel, ge olika biverkningar. Ibland kan du behöva byta preparat eller få annan läkemedelsbehandling för att minska vissa biverkningar. En endokrinolog eller gynekolog kan berätta mer om hur östrogen kan påverka kroppen och vad du kan behöva tänka på. Det är också hen som ska följa dina värden över tid, berätta om vanliga biverkningar och kunna svara på dina frågor.
För dig som har en intersexvariation
Texten utgår från att du har en hormonproduktion som följer normen inom medicin, dvs att du som tilldelats könet kille vid födelsen producerar mer testosteron, och att du som tilldelades könet tjej vid födelsen producerar mer östrogen. Om du har en intersexvariation som påverkar hur din kropp procucerar eller tar upp könshormon stämmer inte alla delar av den här texten för dig. Något som kan vara bra att veta om du har en intersexvariation är att det sällan är ett hinder för att kunna få könsbekräftande hormonbehandling.
Kan man få hormoner utan diagnos?
Det är inte möjligt att få hormonbehandling för könsdysfori via hälso- och sjukvården i Sverige utan att först ha fått en könsdysforidiagnos. Det går inte heller att få hormonbehandling i privat vård i Sverige. Det går att få hormoner via privata kliniker i andra länder. Kostnader och regler varierar.
En del tar östrogen och androgenhämmare på egen hand, något som ofta kallas att självmedicinera. Det finns risker med att ta östrogen utan att ha fått dem utskrivna av endokrinolog eller gynekolog och utan att gå på regelbundna läkarkontroller. Du kan läsa mer om självmedicinering med hormoner här.