Du är här
Penis och klitoris
I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. Det som medicinskt sett kallas klitoris kan man också kalla för till exempel penis, kuk, eller för testokuk eller t-kuk om man tar testosteron. Det som medicinskt sett kallas för penis kan man också kalla för till exempel klitoris eller venis.
Påverkan av testosteronbehandling
En sak som brukar hända när man tar testosteron är att det som medicinskt sett kallas klitoris växer. En del personer som tar testosteron upplever också att klitoris blir mer känslig. Det kan göra att det känns skönare eller annorlunda om man är kåt eller upphetsad och om man har sex. En del upplever att orgasmer blir mer intensiva eller känns annorlunda. Om det känns för mycket att ta direkt på klitorisollonet när man är kåt kan man testa att stimulera det genom klitorisförhuden eller genom att föra samman och gnida könsläpparna runt klitoris.
En del upplever att klitoris blir så känslig av testosteronbehandling att det inte är behagligt att göra sådant som innebär att något trycker mot eller rör den, som att sitta på en cykelsadel eller att ha underkläder som stramar åt. Just den starka känsligheten brukar försvinna efter ett tag.
Påverkan av östogenbehandling och testosteronblockerare
Om man tar testosteronblockerare kan det som medicinskt sett kallas penis kan ens stånd påverkas. Penis blir ofta mindre hård än innan om man blir kåt eller upphetsad, och ståndet kan variera mycket. Ofta kan man njuta av beröring eller annan stimulans av penisen och andra delar av könet eller resten av kroppen. Om man vill ha kvar möjligheten att få stånd kan man prata med sin endokrinolog (hormonläkare). Möjligheten att få stånd hänger inte alltid ihop med nivåer av östrogen eller testosteron i kroppen. Man kan testa att lägga upp hormonbehandlingen på olika sätt för att se vilken effekt den har och om man kanske kan slippa effekter man inte vill ha.
Många som tar östrogen och eventuellt testosteronblockerare och inte har genomgått underlivskirurgi upplever att mellangården, alltså området mellan penis och anus, blir mer känsligt för beröring och kan vara skönt att stimulera sexuellt med mun och tunga, händer, andra könsorgan eller sexleksaker, genom att gnida sig mot en höft eller ett lår, stimulera med strålen från duschen, trycka sig mot en kudde eller något annat.
Om man inte vill bli gravid
Ofta slutar man producera mogna könsceller (ägg respektive spermier) medan man behandlas med testosteron respektive östrogen och eventuellt testosteronblockerare. Men det är inte säkert att man gör det. Om du har omslutande sex med medfödd penis och har mogna äggceller kan du bli gravid. Kondom och femidom är bra skydd mot både graviditet och mot att hiv och andra könssjukdomar överförs. Femidom (som är som en större kondom som man sätter i slidan eller i analen) är särskilt bra om penis inte blir så hård eller om kondomer i standardstorlek inte passar ens penis eller klitoris.
Om man inte vill använda kondom eller femidom, och har sex på ett sätt som man kan bli gravid av, kan man ibland använda hormonpreventivmedel. Men om du står man på andra hormoner (som testosteron) ska du prata med din hormonläkare om vilka preventivmedel som är lämpliga, eftersom de olika behandlingarna kan påverka varandra. Avbrutet samlag är inte säkert som preventivmetod eller för att undvika att hiv och andra könssjukdomar överförs.
Det går att använda dagen efter-piller eller akut p-piller även om du står på testosteronbehandling. Pillret förhindrar graviditet och tas efter samlag där du glömt att använda skydd, eller om det skydd du använde inte fungerade korrekt. Läkemedelet finns att köpa receptfritt på apotek och ska endast användas som en nödlösning. Akut p-piller ska tas så snabbt som möjligt efter samlag, men olika märkena har olika tidsspann där de ger effekt. Alla har dock allra bäst effekt om de tas inom 12 timmar efter samlag.