Du är här

Säkrare sex & sexuell hälsa

Du som har genomgått olika typer av könsbekräftande vård kanske saknar relevant information om säkrare sex och sexuell hälsa. Därför har vi samlat några punkter på denna sida som kan vara bra att tänka på. För generell kunskap om säkrare sex, kika på in RFSL Ungdoms hemsida om just detta.

Några saker som är viktiga att tänka på för dig som går på testo och/eller ändrat till manligt personnummer:

  • Du som går på testosteron kan få skörare slemhinnor genitalt. Du kan också lubricera mindre. Om du har smeksex (blir avrunkad) eller påsatt i den främre öppningen (det som medicinskt kan kallas "slida") kan du vilja använda glidmedel. Annars händer det lätt att slemhinnor skadas. Du kan också få en östrogen-kräm som du smörjer in, prata med din endokrinolog om detta.
  • Gynekologisk cellprovtagning: om du ändrat till ett manligt personnummer men har kvar din livmodertapp behöver du själv boka in regelbundna besök för cellprovtagning. Rekommendationen är att gå vart tredje år. Det här är viktigt för att undersöka om det finns cellförändringar, alltså förstadiet till livmoderhalscancer.
  • Det går att bli gravid även om du går på testosteron-behandling. Om du har sex på ett sådant sätt som kan göra dig gravid, använd kondom eller annat preventivmedel. Det finns preventivmedel som inte är hormonella, som spiral eller pessar. Det går att ta dagen efter-piller även om du står på testosteronbehandling.

Några saker som är viktiga att tänka på för dig som genomgått underlivskirurgi och skapat en slida:

  • Gynekologisk cellprovtagning: Gynekolgisk cellprovtagning är till för att upptäcka cellförändringar som är förstadiet till livmoderhalscancer. Den som skapat en slida har ingen livmoder och kan därför inte utveckla livmoderhalscancer. Men går det att få slidcancer? Olika gynekologer ger olika rekommendationer och det är oklart vilken typ av cancer som kan utvecklas. Eftersom du inte har en livmodertapp behöver cellprovet i så fall tas från slidväggen.
  • Överföring av könssjukdomar: Ibland hör man att en skapad slida är mindre mottaglig för olika könssjukdomar. Man vet inte exakt hur stor skillnaden är, men man vet däremot att en skapad slida kan få olika typer av könssjukdomar. Det är därför viktigt att testa sig regelbundet och det rekommenderas att du använder kondom vid omslutande sex.
Senast ändrad: 
22 januari, 2020 - 15:26

Sökformulär