Du är här

Sexuell läggning

När man pratar om sexuell läggning pratar man egentligen om flera saker. Sexuell läggning kan delas upp i olika delar.

  • Sexuell upphetsning. Vem eller vilka man tänder på, blir kåt på eller vill ha sex med. För många handlar ”vem” eller ”vilka” om vilket socialt kön personen/personerna har, om någon uppfattas som tjej, kille, något annat kön eller inget kön. Det kan också handla om hur någons kropp ser ut. Ofta handlar det snarare om hur man förväntar sig att en persons kropp ser ut under kläderna.
  • Kärlek. Vem eller vilka man blir kär i. Det kan också kallas för romantisk läggning.
  • Sexuell praktik. Vem eller vilka man faktiskt har sex med, och på vilka olika sätt man har sex.
  • Romantisk praktik. Vem eller vilka man blir tillsammans och vill ha kärleksrelationer med.
  • Identitet. Hur man själv identifierar sig. Det är bara man själv som kan avgöra vilken sexuell läggning man har. Det avgörs inte av vem eller vilka man blir kåt på och/eller kär i, hur de personernas kroppar ser ut eller hur man lever sitt liv. Man har rätt att beskriva sig själv med det eller de ord som känns bra, eller att inte sätta ord på sin sexuella läggning. Många har en stark sexuell identitet som till exempel bisexuell, homosexuell eller asexuell för att det ger en gemenskap med andra eller för att det är viktigt för en av någon annan anledning. Många bisexuella tolkas till exempel av andra ofta som antingen homo- eller heterosexuella, beroende på vem man har en relation med. Då kan det kännas viktigt för en att identifiera sig som just bisexuell.

Delarna kan skilja sig åt

Sexuell identitet, praktik, kärlek och kåthet behöver inte stämma överens. Man kan till exempel vara lesbisk eller flata och ha sex med killar. Man kan identifiera sig som heterosexuell och bli kåt av att fantisera om eller titta på porr som visar sex mellan personer med samma kön. Man kan identifiera sig som politisk bög och välja bort attraktioner som man inte tycker stämmer överens med den identiteten. Sexuell identitet kan vara flytande och förändras genom livet.

En del väljer att beskriva sin sexuella läggning genom att dela upp den i sexuell läggning och romantisk läggning. Man kan till exempel vara biromantisk och homosexuell. Då blir man kanske kär i personer oavsett kön, men man vill bara ha sex med personer med samma kön som man själv har. Man kan så klart också vara asexuell och ha en romantisk läggning och förmågan att bli kär. Eller vara aromantisk och sexuell.

En del definierar sig i linje med sin romantiska och/eller sexuella praktik. En del gör inte det. Man kanske är tillsammans med en person med ett visst kön för att det förväntas av en, till exempel. 

För många är sexuell identitet, praktik, kärlek och kåthet samma rakt igenom, och då tänker man kanske inte så mycket på att man har en sexuell läggning och vilken den är. Det är ungefär som att cispersoner ofta inte tänker på vilket kön man har eller hur man vet att man är ett visst kön, eftersom de olika sidorna av kön hänger ihop enligt normen.

Senast ändrad: 
13 oktober, 2020 - 10:14

Sökformulär