Du är här

Kön och anal

I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. 

Könsorgan har många likheter

De flesta könsorgan liknar varandra, både i fråga om hur de är uppbyggda och i hur de beter sig. 

I könsorgan finns svällkroppar, som fungerar lite som tvättsvampar. När man blir kåt eller upphetsad kan svällkropparna fyllas med blod och då blir de större och hårdare. 

Slemhinnor är en typ av vävnad som är fuktig och ofta känslig. Det finns till exempel slemhinna i mun, ögon och näsa. I könsorgan finns det också oftast slemhinnor, i slida och urinrör. Även i analen finns slemhinna. 

Slemhinnor är också platser på kroppen där hiv och andra könssjukdomar kan överföras. Det kan hända om en slemhinna gnids mot en annan slemhinna, till exempel om slemhinnan i en slida eller i en anal gnuggas mot slemhinnan i ett urinrör. Det kan också hända om en kroppsvätska, som lubrikation (det som kan göra en slida våt när man är kåt eller upphetsad) eller utlösning, med virus eller bakterier kommer på en slemhinna. På UMO.se finns mer information om hiv och andra könssjukdomar. 

Oavsett hur ens könsorgan ser ut har de flesta människor områden som kan vara sexuellt sköna utanpå, i eller i närheten av analen. De största skillnaderna mellan olika könsorgan är hur mycket svällkroppsvävnad som syns utanpå kroppen och vilken eller vilka öppningar som finns i könsorganet. De allra flesta könsorgan har förmåga till stånd eller erektion och att få utlösning.

Vad händer när man blir upphetsad?

Sex är viktigt för många – hur man känner, tänker och fantiserar, vad man vill göra och inte vill göra, vad man gör om man har sex med någon eller några eller med sig själv. 

Kroppen kan bli upphetsad i en massa olika situationer. Ofta händer det utan att man tänker på sex och ibland när man inte vill vara upphetsad. Det kan hända till exempel när man sover och musklerna slappnar av, när man är på en spårvagn eller en buss eller något annat som rör sig och vibrerar, när man är kissnödig, när man är rädd eller orolig eller av ingen anledning alls som man kan märka. Kroppens reaktioner kan man inte alltid styra över. 

Man kan säga att upphetsning brukar sitta i kroppen, medan kåthet handlar om att något händer i hjärnan. Man kan börja tänka på sex, det kan kännas spännande, pirrigt eller nervöst och kroppen reagerar ofta med upphetsning. Ibland kommer kåtheten plötsligt, ibland som svar på att en situation känns sexuell.

Precis som att kroppen kan bli upphetsad utan att hjärnan är med på det kan man vara kåt utan att det händer något i kroppen. Kroppens reaktioner säger i sig ingenting om hur kåt man är.

Oftast pratar man om könsorgan när man pratar om sex, upphetsning och kåthet. Men när man blir kåt eller upphetsad brukar det kännas på många ställen i kroppen. Huden kan bli mer känslig för beröring och knottras lätt. Man kan bli varm, hjärtat börjar kanske slå fortare och man andas tyngre. Det kan finnas många så kallade erogena zoner, det vill säga platser på kroppen som känns sköna sexuellt. En del platser pratar man ofta om som erogena zoner, till exempel könsorgan och bröstvårtor. Men egentligen kan var som helst på kroppen vara en erogen zon! Läppar och tunga, örsnibbar, hals, nacke, midja och ländrygg, underarmar, rumpa och anus, baksidan och insidan av låren, knäveck, anklar, fötter …

Könsorgan som genomgått kirurgi

De flesta personer som genomgått könsbekräftande underlivskirurgi kan få orgasm och njuta av sex. Om nerver i kroppen blir skadade eller delade, som de kan bli vid operationer, kan de ibland växa ihop igen eller så kan nya nervändar växa fram. Om de inte gör det kan känsligheten i andra delar av kroppen öka i stället. 

Bland flikarna i menyn här ovanför finns mer information om könsorgan och om hur man kan ha sex med dem på olika sätt. 

Senast ändrad: 
13 oktober, 2020 - 10:14

Sökformulär