
Du är här
Vad är sex?
Sex är sådant som man blir sexuellt upphetsad av eller som känns skönt på ett sexuellt sätt. Det är olika från person till person vad det kan vara.
Vad man blir sexuellt upphetsad av och vad som känns skönt sexuellt kan variera under ens liv. Det kan också vara olika i olika situationer. Om man har sex med andra personer än sig själv kan sex vara olika saker tillsammans med olika personer.
En kram kan vara upphetsande om det är med någon som man är sexuellt intresserad av. Pussar, kyssar, att omsluta någon annans kön eller en sexleksak med kön eller anal, att någon omsluter ens fingrar eller kön, att använda en sexleksak, att dra med fingrarna längs underarmen eller halsen, att onanera själv eller tillsammans med andra, att smeka utanpå eller under kläderna, olika BDSM-praktiker, att hångla, att skicka och få sexiga sms, chattmeddelanden eller mejl, att trycka eller gnida bröst eller kön mot något eller mot någon annans kropp, att fantisera, att titta på porr, att suga eller slicka på någons kön – allt det och en massa annat kan vara sex, beroende på hur den eller de som är inblandade känner.
På vår hemsida använder vi ordet "omslutande" istället för "penetrerande". "Omslutande sex" är alltså när någons kön, fingar eller en sexleksak befinner sig i en anal eller i ett kön (ibland kallat "slida" eller "vagina" men många känner sig inte bekväma med det ordet. Ibland skriver vi ut medicinska begrepp på denna sida, för att vara tydliga).
Upphetsning och kåthet
När man blir sexuellt upphetsad brukar saker hända i kroppen. Man kan bli varm och känna sig pirrig. Hjärtat kanske börjar slå fortare och man andas snabbare och tyngre. Bröstvårtor kan bli hårda, och könsorgan eller delar av dem brukar bli hårdare, större och mer känsliga. Känsligheten kan till exempel vara att det pirrar, sticker eller värker. På umo.se finns det mer information om vad som händer i kroppen när man blir upphetsad.
Kroppen kan bli upphetsad i en massa olika situationer. Ofta händer det utan att man tänker på sex och ibland när man inte vill vara upphetsad. Det kan hända till exempel när man sover och musklerna slappnar av, när man är på en spårvagn eller en buss eller något annat som rör sig och vibrerar, när man är kissnödig, när man är rädd eller orolig eller av ingen anledning alls som man kan märka. Kroppens reaktioner kan man inte alltid styra över.
Man kan säga att upphetsning brukar sitta i kroppen, medan kåthet handlar om att något händer i hjärnan. Precis som att kroppen kan bli upphetsad utan att hjärnan är med på det kan man vara kåt utan att det händer något i kroppen. Kroppens reaktioner säger i sig ingenting om hur kåt man är.
Hjärnan är förstås viktig för att den gör att vi är medvetna om oss själva, vad som händer runt omkring oss och hur vi känner. Hjärnan kan uppfatta en situation eller handling som sexuell, eller en person som sexig, och det kan leda till att man blir kåt. Hjärnan är också avgörande för sexuella fantasier. En del fantiserar mycket sexuellt och njuter av det, andra har inte sådana fantasier. Ibland kanske man önskar att man kunde sluta tänka på sex och fokusera på andra saker.
Fantasier kan vara sådant man skulle vilja pröva själv eller tillsammans med någon annan, eller handla om sexuella situationer man varit med om. Att fantisera kan också vara en möjlighet att uppleva saker som man inte skulle vilja göra i verkligheten. Fantasi kan man ha kontroll över på ett sätt som man kanske inte alltid kan över verkliga situationer. Den kontrollen kan göra att en situation som skulle vara obehaglig att faktiskt vara med om kan vara upphetsande som just fantasi.
Vad är bra sex?
Bra sex med andra personer är alltid ömsesidigt. Det innebär dels att alla som ska ha sex tillsammans är med på det. Det kallas för samtycke, att man samtycker till sex. Dels ska alla inblandade tycka att det känns bra. Att sex ska kännas bra för alla som är med är inte riktigt samma sak som att sexet är skönt för alla. Ibland pratar man om en ”bra-känsla” som alla inblandade bör känna både före, under och efter sex. Ett sätt att ta hand om bra-känslan efter sex är att ha säkrare sex. Då slipper man oroa sig för könssjukdomar eller för att bli gravid, om man har sådant sex att man kan bli gravid och inte vill det. På RFSL Ungdoms sida om sex finns mer information om säkrare sex och här på vår egen sida finns några punkter om säkrare sex som är extra viktiga för transpersoner som genomgått vissa typer av könsbekräftade vård.
Om alla inblandade är med på det och har bra-känsla före, under och efter kan sex kännas bra även om det inte är så skönt. Tillsammans med någon eller några man känner sig trygg med kanske man testar något man varit nyfiken på att göra. Om det visar sig att man inte gillar det, eller om man känner att man inte vill göra just den grejen igen, så kan man ha sex på något annat sätt nästa gång.
Bra-känslor
Så länge alla som ska ha sex tillsammans är med på det och har bra-känsla är allt sex lika bra och lika mycket ”riktigt sex”. För många, både transpersoner och cispersoner, är sex en viktig del av livet och något som man mår bra av.
En del mår bra av att inte ha sex alls, varken själv eller tillsammans med någon. Ibland är det så i perioder, ibland är det så för en under hela livet.
Viljan att ha sex kan vara olika vid olika tidpunkter i livet, för alla. Hur man känner och vad man vill göra kan också variera med tiden, med olika situationer och beroende på vem eller vilka man har sex med, om man har sex med andra personer än sig själv.
Sex på dina villkor
Om man inte vill ha sex, och inte mår dåligt för att man inte vill ha sex, så är det inget fel eller konstigt, även om andra kan påstå att det är det. Att det ses som ”konstigt” att inte vilja ha sex handlar om att det finns en norm som säger att alla förväntas ha eller vilja ha sex.
Om man inte vill ha sex och mår dåligt för att man inte vill det kan det vara bra att prata med någon. Till exempel med personal på en ungdomsmottagning, en gynekolog, en sexolog eller med någon på ett könsdysforiteam, om man har kontakt med ett sådant.
Beroende på hur man känner för sin kropp kan det kännas bra eller mindre bra att göra olika saker sexuellt. Man kanske vill ta på vissa ställen på kroppen och inte på andra. Man kanske trivs bäst med att ha en bh på sig under sexet för att framhäva brösten eller så kanske man föredrar att ligga på ryggen för att bröstkorgen blir plattare då. De ord man använder när man pratar om sex eller när man har sex kan också vara viktiga. Här finns tips på hur man kan kommunicera om sex om man har sex med andra.
En vanlig föreställning är att transpersoner inte vill ha sex, eller att man bara vill ha sex när man fått ändra på sin kropp så att den stämmer bättre överens med ens könsidentitet. Det stämmer för en del, men långt ifrån för alla. En del vill inte göra något sexuellt alls, eller vill vänta. En del vill ha sex och har sex. En del vill ha sex under vissa förutsättningar, till exempel med vissa personer, på vissa sätt eller med ett visst sätt att kommunicera.
