Du är här

Asexuell

Om man inte är så intresserad av sex kan man använda ordet asexuell om sig själv. Att vara asexuell handlar om vad man mår bra av. Det betyder alltså inte att man lider av brist på sexlust eller att man vill ha sex men inte kan. Asexualitet handlar helt enkelt om att inte vara intresserad av sex. Det är inget problem eller något som behöver ändras på - såvida man inte själv vill ändra på det förstås.

Precis som man kan vara trans på många olika sätt finns det många olika sätt att vara asexuell på. Här är några exempel på vad det kan innebära för olika personer:

  • Man vill inte ha någon typ av sex överhuvudtaget.
  • Man vill ha sex med sig själv, alltså onanera, på olika sätt men vill inte göra något sexuellt med någon annan person.
  • Man vill ha vissa typer av kontakt, men inte andra. Man kan till exempel vilja kyssas eller hångla, men inte göra något annat sexuellt.
  • Man är intresserad av att ha sex utan att blanda in könsorganen, till exempel chattsex eller sex via webbkamera eller Skype, telefonsex eller sms-sex, hångel eller smeksex på andra delar av kroppen som känns sköna. Man kan uppskatta olika BDSM-praktiker, vare sig det upplevs som en typ av sex eller ej.
  • Man kan vara demisexuell. En vanlig definition av att vara demisexuell är att man bara är intresserad av att ha sex med personer som man känner väl och har känslor för.
  • Man kan vara asexuell och ha en romantisk läggning, till exempel bi-, homo- eller heteroromantisk, och förmågan att bli kär. Man kan också vara aromantisk och sexuell, eller aromantisk och asexuell. 

Känslor inför den egna kroppen

En del människor är asexuella i perioder, andra är det hela livet. Vilket sätt man är asexuell på kan också ändras över tid, precis som sexualitet och sexlust kan variera. 

En del transpersoner vill vänta med att ha sex tills man känner att ens kropp ser mer ut som den man faktiskt är. En del - men långt ifrån alla - transpersoner är därför asexuella under en period. På vilket sätt man är transperson och hur gammal man är kan spela in i hur man känner inför sin kropp och att ha sex. En undersökning som RFSL Ungdom och RFSL har gjort, ”Trygga sammanhang gör mig kåt!”, visar på att många transpersoner som inte vill ändra på sin kropp och äldre transpersoner i stor utsträckning tycker bra om sina kroppar och upplever sex som positivt.

Om man vill ändra på sin kropp på något sätt, med hormoner och/eller operationer, menar könsutredningsteam att det är bra om man har haft positiva sexuella erfarenheter före den könsbekräftande behandlingen. Det kan vara ett sätt att njuta av sin kropp här och nu, även om den inte är som man skulle vilja. Det kan också göra det lättare för en att ha sex och njuta av det under eller efter hormonbehandlingen eller efter att man blivit opererad, om man vill ha sex då. Men man ska självklart aldrig tvinga sig själv till att ha sex om man inte vill ha det. Om man inte är riktigt sams med sin kropp som den ser ut just nu är det bra om man kan hitta något som det känns bra att göra med kroppen, oavsett var man är i livet eller om man genomgår någon form av könsbekräftande behandling. Det behöver inte vara sex utan helt enkelt något som känns bra att göra. Att dansa, träna, yoga eller röra på sig på olika sätt är sådana saker som kan kännas bra att göra med kroppen.

Normer kring sex

Det finns många föreställningar om och normer kring sex. En vanlig norm är sexnormen, alltså att man förväntas ha sex eller i alla fall vilja ha sex. Sexnormen hänger ihop med normer kring till exempel ålder, kropp och kön. Om man är väldigt ung eller om man är äldre så förväntas man kanske inte ha eller vilja ha sex i samma utsträckning som om man är tonåring eller ung vuxen. När man hör talas om sex kan det verka som att personer bryter som mot normer för hur kroppar förväntas se ut och bete sig inte har sex eftersom det sällan syns eller nämns. Om man uppfattas som kille förväntas man ofta vara lite mer intresserad av sex än om man uppfattas som tjej. Det här är normer som alla, oavsett om man har sex eller inte, påverkas av och förhåller sig till på olika sätt. Det är inte fel att följa normer, precis som det inte är fel att bryta mot normer. Problemet uppstår när majoriteten av de bilder som finns av till exempel sex är bilder som följer normen. Det kan leda till att den som bryter mot normen har svårt att hitta bilder som hen känner igen sig i eller att hen inte får information som är relevant för hen själv.

Föreställningar om trans & sex

En vanlig föreställning är att om kroppen inte stämmer överens med ens könsidentitet, som det kan vara om man är transperson, så förväntas man inte ha sex, vara intresserad av sex eller njuta av sex. Förut var det till exempel ett krav att tycka illa om sitt medfödda könsorgan för att man skulle kunna få diagnosen transsexualism. Man förväntades vara asexuell, i alla fall innan man hade ändrat på kroppen. Nu vet man att det inte stämmer på alla transpersoner eller på alla som behöver en transsexualismdiagnos. Men föreställningen om att transpersoner är asexuella finns fortfarande kvar och påverkar. Det kan till exempel göra att utredningsteam inte pratar om sex så mycket som man skulle behöva eller att man kanske inte vågar vara öppen med att man känner sig sexig när man klär sig på ett visst sätt. 

Senast ändrad: 
16 november, 2021 - 11:37

Sökformulär