
Du är här
Prata om sex
I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. Längst ner på sidan, lite under texten, finns det en tecknad bild av två personer som har sex.
Att kommunicera om sex är viktigt
Om man har sex med andra är det ofta bra att prata om vilka ord man vill använda och vad man vill göra. Det finns många sätt att säga vad man vill och vad man tycker om. Det finns också sätt som man kan visa det på, utan att prata.
Att kommunicera om sex genom att prata eller visa är ett sätt att ta reda på att alla inblandade är med på att ha sex och att det känns bra för alla. Att alla som har sex tillsammans gör det som de faktiskt vill göra tillsammans.
Att hitta ord
Att använda rätt ord för kroppen, och för det man gör, kan göra att man känner sig bekräftad och stärkt i sin könsidentitet. Det kan vara att man säger ”kuk” om det som en läkare skulle kalla för ”klitoris” eller att säga ”slicka” i stället för ”suga av”. Man kan också föredra ord som inte förknippas med någon viss typ av könsorgan eller sätt att ha sex på, som ”kön”, ”knulla” och ”använda munnen”.
Om man ska ha sex med någon kan man fråga vilka ord hen själv använder om sin kropp och om sätt att ha sex på. Då visar man att man vill att den andra ska känna sig bekväm. Om man inte vet säkert hur en kroppsdel ska benämnas kan man också använda könsneutrala ord, som ”könet”, ”där” eller ”här”.
Prata om sex
Om man vill kan man skriva var sin lista med rubrikerna ”Ja”, ”Kanske” och ”Nej”. Under ”Ja” skriver man sådant som man vill göra och ord man tycker känns bra att använda om sin kropp och det man gör med den. Under ”Kanske” skriver man sådant som man vill testa men inte är säker på vad man tycker om eller sådant man vill testa om situationen är på ett visst sätt. Till exempel: ”bli tagen på bröstet om jag har en tröja på mig och bara när vi har sex, inte annars”. Under ”Nej” skriver man sådant man inte vill testa, just nu eller någonsin. Sedan kan man jämföra sina listor med varandra, om man vill, eller ha den själv för att komma ihåg saker man vill ta upp med en sexpartner. En del tycker att det är lättare att prata om sex och komma ihåg vad man vill berätta för en sexpartner utifrån en sådan lista. Man kan göra en ny version av listan när man vill – vad man vill göra sexuellt kan ju variera med tiden och beroende på situation.
Oavsett vad man skrivit på sin lista får man självklart ändra sig närsomhelst, även under tiden man har sex. En lista är inget kontrakt, och ett ”Ja” eller ”Kanske” i listan kan alltid bli ett Nej i en konkret situation där man har sex. Om man visar eller säger att man inte vill ha sex eller inte vill ha sex på ett visst sätt, och någon man har sex med inte respekterar det, är det inte sex utan sexuellt övergrepp.
Känn efter vad som känns bra i stunden och var uppmärksam på den eller dem du har sex med. Fråga om du är osäker på hur någon känner eller vad den tycker om det ni gör.
Prata under sex
Om man inte vill prata så mycket under sex kan man till exempel ta en sexpartners hand och visa hur man vill att hen ska ta på en eller var hen ska ta. Man kan visa med kroppsspråk eller genom andning och ljud när något känns bra. Man kan också kommunicera med enstaka ord, som ”ja”, ”här”, ”sakta”, ”hårdare”, ”nu”.
Om någon plötsligt blir passiv under sex, till exempel att personen slutar röra sig, blir tyst eller verkar frånvarande, är det alltid bra att kolla hur det är och om personen vill fortsätta med det ni gör.
Säkerhetsord
En del kommer överens om ett eller flera så kallade stoppord eller säkerhetsord. Det är ord som man kan använda om man vill ta en paus i sexet eller om man vill avbryta helt. Säkerhetsord kan användas i olika typer av sexuella situationer. Många använder orden ”gult” för att ta paus och ”rött” för att avbryta sexet.
Man kan också använda rörelser eller handlingar som signaler, till exempel i situationer då man inte kan eller vill prata. Då kan man komma överens om en signal för att avbryta sexet och en annan för att ta en paus. Att lägga en hand på den andras arm kan vara ett sätt att säga att ta det lugnare.