Du är här

Peruk

Om man tappat eller tappar hår på huvudet kan man använda peruk om man vill. 

Om man tappar hår och tar östrogen brukar håravfallet stanna av. Ibland kan det hår man tappat växa tillbaka delvis eller helt. Det gäller om man inte har tappat så mycket hår, om håret börjat tunnas ut eller till exempel om man tappat de tunnare småhåren som man kan ha i hårfästet kring pannan eller hår i ”vikar” från pannan in mot toppen av huvudet. 

Att använda peruk kan lindra könsdysfori, hjälpa en att passera (att uppfattas av andra i enlighet med sin könsidentitet) om man vill det, motverka psykisk ohälsa eller på andra sätt spela en avgörande roll för ens vardag. Att använda peruk kan vara ett sätt att ta hand om sig själv, om man till exempel inte trivs med hur ens huvud ser ut med mindre eller inget hår. 

Olika sorters peruker

Det finns peruker i både syntet och äkta hår och i mängder av färger och frisyrer och med olika egenskaper (till exempel olika grader av fyllighet och rakt, vågigt eller lockigt).

En syntetperuk av god kvalitet kan vara mycket lik äkta hår. Peruker i syntetmaterial kan inte färgas, men kan klippas och formas och det finns värmetåliga syntetperuker som tål styling på lite lägre temperaturer än äkta hår. 

Peruker i äkta hår kan färgas, klippas, formas och stylas. Håret i dem kan ofta komma från personer i utsatta områden som behöver sälja hår för att försörja sig och sin familj. För att kunna göra ett informerat val är det bra att läsa på eller fråga den som säljer peruken om varifrån håret kommer och under vilka förhållanden det har sålts.

Så kallade lace front-peruker är populära. Det är peruker som ofta är gjorda i syntetmaterial som liknar äkta hår och där håret över och runt pannan är sytt genom ett tunt nät. Nätet liknar hårbotten och det kan klippas eller sys så att det formar sig efter ens egen ansiktsform.

Ett alternativ om man vill göra sitt eget hår tjockare och/eller längre är hårförlängning/extensions. De finns också i både syntet och äkta hår och med många olika utseenden och egenskaper. Hårförlängning kan fästas med clips, sys eller flätas in i ens eget hår eller fästas i ens eget hår med keratinvax som håller för tvätt och styling.

Peruk genom den könsbekräftande vården

Om man gör en könsutredning och får en könsdysforidiagnos kan man i vissa regioner (det som tidigare hette landsting) få en peruk genom den offentliga vården. Då räknas peruken som medicinskt hjälpmedel. Man brukar få en fast summa per år att köpa peruk för och kontakt med en professionell perukmakare.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för den könsbekräftande vården bör man också kunna få till exempel hårtransplantation eller operation för att sänka hårfästet om man går i utredning för könsdysfori och har fått diagnos. I dag erbjuds dock inte den typen av operationer av den könsbekräftande vården.

Senast ändrad: 
9 maj, 2019 - 11:06

Sökformulär