Du är här
Tucking/gaff
Tucking eller att tucka är när man pressar samman och för undan penis och pung för att dölja dem och för att ens könsorgan ska se plattare ut. För tucking kan man använda olika metoder och olika hjälpmedel eller klädesplagg. Du kan läsa mer om dessa på den här sidan. Du kan också läsa om vilka risker det finns med tucking och vad du kan göra för att minska dessa.
I den här texten använder vi medicinska begrepp för yttre och inre könsdelar som man fötts med. Vi nämner också sätt att ha sex på.
Tucking kan lindra könsdysfori, hjälpa en att passera (att uppfattas av andra i enlighet med sin könsidentitet) om man vill det, motverka psykisk ohälsa eller på andra sätt spela en avgörande roll för ens vardag. Det kan vara ett sätt att ta hand om sig själv, om man till exempel inte trivs eller mår bra med hur ens underliv eller könsorgan ser ut eller känns. Men det är också viktigt att se till att kroppen kan må bra, på både lång och kortare sikt. Därför finns det några saker som det är bra att tänka på om man tuckar.
Oavsett vilken tuckingmetod man använder är det viktigt att tvätta och lufta underlivet och att använda rena tuckers/gaff och underkläder. Tänk särskilt på att tvätta förhuden.
Tucking med hjälp av inguinalkanal/ljumskkanal
En vanlig metod för tucking innefattar att man för in testiklarna i inguinalkanalerna, eller ljumskkanalerna som de också kallas. Det är de kanaler eller hålrum i buken där testiklarna brukar ligga innan de kommer ner i pungen. Det är också där testiklarna kan lägga sig om man till exempel blir väldigt kall. Ljumskkanalerna ligger ovanför och bakom testiklarna och pungen på ömse sidor om penisroten, strax ovanför där lårbenen och höftbenet möts, och följer höftbenets linjer. Öppningarna till ljumskkanalerna täcks av punghuden. Man kan ibland se kanalerna som en ”V”-form i ljumskarna upp mot höfterna. Även personer som är födda med äggstockar har ljumskkanaler, men dessa är generellt sett mindre.
Om man tuckar med hjälp av ljumskkanalerna för man in testiklarna i kanalerna. Sedan för man pungen bakåt mellan benen tillsammans med penisen och håller dem på plats i mellangården (området mellan penis och anal) med hjälp av en tucker/gaff, med hudtejp/sporttejp eller med tajta underkläder. De olika metoderna går vi igenom längre ner på sidan.
I samband med puberteten brukar testiklarna växa och ljumskkanalerna dra ihop sig något. Om ljumskkanalen är för trång för att man ska kunna föra in testikeln i den kan man försöka töja kanalen. De flesta börjar med att föra in ett finger, vänta en stund och låta kroppen vänja sig. Om det känns bra kan man testa att föra fingret allt längre in. På en vuxen person är ljumskkanalen runt 4–5 centimeter djup. Över tid kan man testa att föra in saker med allt större omkrets. Till exempel genom att använda flera fingrar på en gång. Med tid och övning kan ljumskkanalen ofta töjas till ett par tre centimeters omkrets.
Att hitta ljumskkanalen
Det kan vara svårt att hitta ljumskkanalen till en början eller om man inte har använt den på ett tag. Man får känna sig fram, på egen hand eller tillsammans med någon man litar på. Principen för att föra in något i ljumskkanalen är ungefär som om man har vänt ut och in på en ficka i ett par byxor och sedan ska stoppa in fickan igen. I det här fallet är det pungen som är ”fickan” som är vänd ut och in.
En metod för att hitta ljumskkanalen är att känna i pungen efter sädesledarna. Sädesledaren fäster i testikeln och leder upp mot ljumskkanalen.
När man väl har hittat öppningen till ljumskkanalen och töjt den behöver man ofta öva på att föra upp testikeln där. Det är vanligt att det gör ont till en början både att föra upp testikeln och när den ligger i kanalen. Att det gör ont behöver inte betyda att det är farligt, men att man ska vara försiktig och ge kroppen tid att vänja sig. Det kan också ta ett tag innan man kan gå och sitta bekvämt medan testiklarna ligger i ljumskkanalerna. Man kan börja med att ha dem där en kort stund och trappa upp efter hand.
Att tucka med hjälp av ljumskkanalerna funkar för en del, men inte för alla, även om man försöker och övar. Om det inte går att föra upp testiklarna, eller om det alltid gör mycket ont, är det bra om man kan hitta ett annat sätt att tucka som känns okej. Inget av de sätt vi beskriver här är "det bästa sättet" för alla. Man behöver hitta det som funkar bäst för en själv utifrån ens egna förutsättningar.
Tucking med gaff eller tejp
Ett hjälpmedel eller klädesplagg som är speciellt avsett för att hålla penis och pung på plats på detta sätt kan kallas för tucker eller gaff.
För en del funkar det också bra att föra pung och testiklar bakåt mellan benen tillsammans med penisen och fästa dem i mellangården (området mellan penis och anal) med hjälp av en gaff, med hudtejp/sporttejp.
Det kan vara lättast att föra bak pungen mellan benen när man är varm eftersom pungen brukar vara som mest töjbar då. Testiklarna kan å andra sidan vara lättare att föra in i ljumskkanalerna om pungen är sval eller om man fryser. Då drar sig testikeln av sig själv mot kanalen.
Det finns färdiga tuckers/gaff som man kan köpa. Det finns också många instruktioner/tutorials om tucking och om hur man kan göra egen tucker/gaff. Man kan tillverka en gaff av midjeresåren från ett par strumpbyxor/tajts eller från ett par underbyxor av kalsongtyp, och en bit av lårdelen från ett par strumpbyxor/tajts eller skaftet på en tubsocka. Några bra videor om hur man gör det är ”How does Chrissi tuck?” (på engelska) och Viktoria Harryssons video om tucking (på svenska).
En del tuckar med hjälp av tejp som man fäster pungen och penisen i mellangården med. Det finns särskild hudtejp eller sporttejp som man kan köpa på apotek. Det finns sorter som är vattenresistenta eller vattenfasta så att tejpen inte lossnar om man blir varm och svettig. Om man ska använda tejp är det bra att raka, vaxa eller ta bort håret i underlivet först eftersom tejpen annars fastnar.
Tucking med trosor
Oavsett om man tuckar med hjälp av ljumskkanalerna eller inte kan man komplettera med tajta underkläder. De trosor man använder bör ha ordentlig gren som hjälper till att hålla könsorganet på plats och som också kan dölja tucker/gaff eller tejp om man använder det. En del använder trosor i en mindre storlek än sin vanliga eller har på sig flera lager av trosor. Det finns också särskilda tuckingtrosor, i både vuxenstorlekar och barnstorlekar.
Tajta trosor eller shapingtrosor kan också i sig själva vara en metod för tucking, utan att man för in testiklarna i ljumskkanalerna, använder tejp eller använder tucker/gaff. Vad som fungerar för en själv beror på vad man är bekväm med och vilka förutsättningar man själv har.
I många butiker som säljer underkläder kan man också köpa shapingtrosor. Det är trosor som är till för att forma midjan, magen, rumpan och ibland även låren, och de kan också användas för att forma underlivet eftersom de är gjorda av material som är avsett för att hålla in och forma. Ett tips är att köpa ett par shapingtrosor som man kan dra upp ordentligt i midjan och bak, att man kan dra upp dem kan hjälpa till att hålla könsorganet på plats undertill. De kan användas för sig eller över andra trosor.
Nylonstrumpor, tajts eller tajta byxor eller shorts kan vara ytterligare lager som hjälper till att hålla könsorganet på plats. Det finns särskilda shapingstrumpor/shapingtajts i butiker som säljer underkläder. På dansbutiker finns danstajts och trikåer som brukar vara formande och inhållande.
Att tucka ska inte göra ont
Att tucka kan vara obekvämt, men ska inte göra ont när man är van.
Det är inte alltid så bekvämt att tucka, oavsett vilken metod man använder. För många överväger fördelarna med tucking det eventuella obehaget.
En vanlig rekommendation är att man som längst ska tucka i åtta timmar i taget. Ännu kortare tid om man precis börjat med det. För att vänja sig börjar man med att tucka bara en kort stund. Sedan kan man stegvis öka tiden man gör det. Dock som mest upp till åtta timmar i sträck.
Att föra in och ha testiklarna i ljumskkanalerna kan göra ont, särskilt i början medan kroppen vänjer sig. När man väl har vant sig vid att de är där under tucking kan det fortfarande kännas obehagligt men det ska inte göra ont, om man inte råkar klämma testiklarna till exempel när man sätter sig. Andra metoder för tucking ska inte heller vara smärtsamma. Om man får ont eller om man blir illamående eller yr är det bra om man kan ta en paus. Lossa på tuckingen (och eventuellt ta ut testiklarna ur ljumskkanalerna) och känna efter om det känns bättre. Det är över lag bra om man kan lyssna på kroppen för att känna vad den klarar av och vad man mår bra av fysiskt.
Särskilt om testiklarna är i ljumskkanalerna bör man vara försiktig när man sätter sig ner. Annars kan det göra väldigt ont. Man märker också efter hand hur rörlig man kan vara under tucking och om det är några kroppsrörelser eller aktiviteter som man bör undvika.
Risker med att tucka
Det finns inte tillräcklig forskning om vilka risker som kan vara förknippade med tucking. Det man vet baseras främst på hur man vet att kroppen påverkas när temperaturen i testiklarna ökar av andra anledningar än tucking. Viss kunskap kommer också från personliga erfarenheter från personer som använder sig av tucking.
Fertilitet
Om man producerar spermier kan tucking påverka ens fertilitet. Det har att göra med att testiklarna vid tucking pressas mot underkroppen eller ligger inuti buken (i ljumskkanalerna). För att fertiliteten ska vara så hög som möjligt behöver testiklarna, där spermierna finns, hålla en temperatur som är något lägre än kroppens kärntemperatur som brukar vara runt 37 °C. Om testiklarna också har den temperaturen brukar antalet spermier minska eller röra sig mindre. Påverkan på fertiliteten brukar vara tillfällig. Om man avbryter tuckingen brukar spermieproduktionen bli som vanligt igen såsmåningom. Om man har sådant sex att man kan göra någon annan gravid bör man inte använda tucking som preventivmetod. Man kan fortfarande kan vara fertil i någon utsträckning.
Hudirritation
Ett annat problem som man kan få av tucking är olika slags hudirritationer och svampinfektion. Det gäller framför allt tucking med tejp. Underlivet är en plats på kroppen där det kan vara svårt för huden att luftas tillräckligt och där man svettas mycket. Det är bra att låta kroppen vila från tucking ibland och att lufta underlivet, till exempel genom att sova utan underkläder. Man ska inte använda till exempel silvertejp eller annan tejp som inte är avsedd för att användas på hud. Det kan både göra mer ont än hudvänlig tejp och bidra till olika typer av hudproblem.
Urinvägsinfektion
Tucking med hjälp av tejp kan ibland också leda till urinvägsinfektion. Detta då det det är vanligt att man undviker att kissa för att inte behöva upprepa proceduren med tejpen. Om man undviker att dricka för att slippa kissa riskerar man också uttorkning, med symptom som hängighet och huvudvärk, eller överhettning.
Om man badar och simmar
Baddräktstyg är ofta bra på att hålla in kroppen. Om tyget blir blött blir det dock ofta mer elastiskt och mindre tajt.
Man kan använda vattentålig eller vattenfast hudtejp/sporttejp för att fästa penis och pung under bikinitrosor eller baddräkt. Tucker/gaff kan också funka, och det finns särskilda badkläder med inbyggd tucking. Många använder baddräkt eller bikini som har som en kjol, eller använder en lös sarong. Sarong finns också i baddräktstyg så att man kan ha den på när man är i vattnet.