
Du är här
Penisprotes/packer
I den här texten använder vi medicinska begrepp för yttre könsdelar som man fötts med.
En packer är en penisprotes som ofta är gjord av silikon och som kan ha olika egenskaper. Ofta är packers gjorda för att vara mycket lika en medfödd penis.
Mjuka packers är en vanlig typ. De används för att fylla ut i underkläderna eller skapa en ”bula” under kläderna. Det är ofta en sådan här packer man tänker på när man pratar om packing eller att packa. Det är också den typen av packer som vi fokuserar mest på i den här texten.
En annan typ av packers kan man använda för att kissa med. De brukar ha som en liten behållare där urinen hamnar för att ledas ut genom ett hål i toppen på packern. Den här typen av packer kallas ibland för STP (Stand-To-Pee, ”stå och kissa”).
Ytterligare en typ av packer är hård (erigerad/med stånd). Den kan användas till exempel för bli avsugen, att ha omslutande/penetrerande sex i slida eller anal eller gnida mot någon annans könsorgan.
En packer kan också ha en kombination av flera eller alla funktioner. En packer kan till exempel vara gjord för att kunna användas både för packing och för stånd (då kan den kallas för pack & play-packer) eller för att kunna både packa, kissa med och ha stånd (kallas ofta för pack, pee & play). Den här typen av kompinationspackers har ofta ett erektionsimplantat som man använder om man vill ha stånd.
En packer kan lindra könsdysfori, hjälpa en att passera (att uppfattas av andra i enlighet med sin könsidentitet) om man vill det, motverka psykisk ohälsa eller på andra sätt spela en avgörande roll för ens vardag. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för den könsbekräftande vården bör man kunna få penisprotes som ett hjälpmedel om man går i utredning för könsdysfori och har fått diagnos, men tyvärr erbjuds inte alla detta i dag. Det ser olika ut i olika regioner (det som tidigare hette landsting).
Att använda packer kan vara ett sätt att ta hand om sig själv, om man till exempel inte trivs eller mår bra med hur ens underliv eller könsorgan ser ut eller känns. Det finns få risker med att använda packer.
Att välja packer
När man väljer packer finns det flera saker att tänka på.
Dels behöver man ta ställning till hur man vill kunna använda sin packer. Ska den vara mjuk, ska den gå att kissa med eller ska den vara hård eller kunna göras hård vid behov? Ska den ha en eller flera funktioner?
Ett vanligt misstag är att välja en för stor packer. Då kan det se ut genom kläderna som om man har en väldigt stor penis eller som om man har stånd, och det är inte alltid det man är ute efter. En packer i mindre storlek syns och känns ofta bättre än vad man tror. Medellängden på en medfödd penis som är mjuk (inte har stånd) är ungefär 9 centimeter.
Det finns packers i många olika hudfärger. När man väljer färg kan man ta en i samma färg som ens hud på kroppen eller något mörkare. Könsorgan har ofta en mörkare färg än den omgivande huden. Det är en förändring som brukar komma i puberteten och som har att göra med att huden på könsorganet är tunn och att det finns många blodkärl där.
Det finns också packers både med och utan pung och både med och utan förhud. Om man har en medfödd penis och inte är omskuren är ollonet på penis ofta täckt av förhuden om penisen är mjuk.
En mjuk packer kan kosta några hundra kronor. Om man vill ha en packer med flera funktioner, eller om man vill ha en packer som är gjord speciellt för en själv, kostar det mer.
Det finns olika sätt att hålla en packer på plats. Man kan lägga den i underkläderna, till exempel i underkläder som har lite extra utrymme fram (de flesta herrkalsonger har det) eller i en jockstrap-kalsong. Det brukar fungera bra så länge man inte ska röra mycket på sig (till exempel träna eller sporta). Det finns även kalsonger som är sydda med en liten ”ficka” fram där man kan lägga packern.
Man kan också använda ett harness som är avsett för packing. Om man är händig kan man göra sitt eget harness eller sy en ”packerficka” som man kan fästa vid underkläderna med säkerhetsnålar.
En del mjuka packers kan man fästa direkt mot huden. Det finns särskilt hudlim som man kan använda. Tänk på att använda ett vattenfast hudlim (för att kunna duscha, bada och svettas utan att packern lossnar) och kolla så att limmet fungerar med det material som den är gjord i.
Om man har möjlighet kan man förstås ha flera packers hemma att välja mellan. Man behöver inte heller ha en packer som ser ut som en medfödd penis om man inte vill ha det.
Alternativ till packer i silikon
Det finns olika alternativ till köpta packers som man kan använda om man inte kan få tag i en sådan packer eller om man vill börja med att testa om packing är något för en själv.
Ett vanligt sätt att göra en egen packer är att helt enkelt rulla ihop ett par strumpor eller att använda en strumpa som man fyller med en annan strumpa eller med någon annan stoppning (till exempel tyg eller vadd). Man kan också använda nylonstrumpor som man fyller med stoppning och knyter till en packer. Det går att forma packern med tejp, gärna särskild hudtejp om man ska ha packern direkt mot huden.
Man kan också sy en packer av till exempel strumpor eller en bit tyg. Man behöver inte ha symaskin utan det går bra att sy för hand.
Det finns många instruktioner/tutorials om hur man kan göra packers. Om man söker på till exempel "diy packer ftm" kan man hitta en massa förslag med instruktioner i både text, bilder och video.
Om man främst är ute efter en packer för att kissa med kan kisstratt vara ett alternativ. Dem kan man köpa i butiker som säljer friluftsprylar och ibland på apotek. Många modeller heter något som antyder att de är till för tjejer.
Penisprotes genom den könsbekräftande vården
Om man gör en könsutredning och får en könsdysforidiagnos kan man i vissa regioner få en penisprotes genom allmänna hälso- och sjukvården. Då räknas protesen som medicinskt hjälpmedel och är antingen gratis eller kostar en mindre summa.
Det krävs en remiss för att få en penisprotes. Om regionen beviljar penisprotes som hjälpmedel skriver ens ansvariga utredare remiss till protesmakare.
Protesen görs av silikon och i en hudfärg som är lik ens egen. Man får själv bestämma längd och omkrets på penisprotesen, hur ollonet ska se ut och hur stor pungen ska vara. Man kan få titta på olika proteser som protesmakaren har gjort tidigare.
Man kan få en penisprotes med olika funktioner. Om man vill ha en penisprotes som man kan kissa med kan man få betala en del extra själv. Det som brukar bekostas av regionen är antingen en penisprotes som är mjuk (som en packer) eller en hård/erigerad protes.
För själva utprovningen av protesen träffar man protesmakaren på sjukhuset. En typ av silikon smörjs på ens blygdben och sedan en annan typ av silikon ovanpå det. Detta för att man ska få en protes som följer ens egen kropps linjer. Det tar bara några minuter för silikonet att torka och sedan lyfts det bort. Det kan vara en bra idé att ha rakat eller vaxat bort könshåret inför utprovningen eftersom det annars fastnar i silikonet och måste ryckas loss när silikonet lyfts bort. Om man inte vill raka/vaxa sig eller inte hunnit med det inför besöket går det dock att smörja på vaselin som en skyddande hinna. Då sitter håret kvar även efter att avgjutningen plockats bort.
Protesmakaren gör sedan en penisprotes enligt ens önskemål och mejlar efter några veckor bilder på en prototyp gjord i vax. Man kan då önska förändringar. Därefter görs den riktiga protesen i silikon.
Om man vill fästa protesen med hudlim kan man köpa passande lim av protesmakaren.
Om regionen där man bor inte godkänner penisprotes som medicinskt hjälpmedel kan man anlita protesmakare på egen hand, om man har möjlighet att betala hela kostnaden för protes själv.
Risker med packing
De risker som kan finnas med att använda packer är främst olika slags hudproblem. Om man bär packern direkt mot huden och särskilt om man använder hudlim kan huden bli irriterad. Underlivet är också utan packer en plats på kroppen där det kan vara svårt för huden att luftas tillräckligt och där man svettas mycket. I synnerhet om man har en medfödd slida och/eller könsläppar och tar testosteron kan slemhinnorna i underlivet vara känsliga för sådant som svampinfektioner, kliande och skav. Det är bra att låta huden vila från packern ibland och att lufta den, till exempel att sova utan underkläder.
Det är viktigt att rengöra packern ordentligt. Det gäller inte minst om man har en packer som man kan kissa med. Om man får in bakterier i urinröret kan det leda till att man får urinvägsinfektion.