Du är här

Binders och binding

Om du vill ha en plattare bröstkorg kan du använda binder. En binder är en överdel av syntettyg (alternativt en blandning av naturmaterial, som bomull, och syntet) och som antingen kan sluta ungefär halvvägs ner på överkroppen eller gå ner till midjan. De vanligaste typerna av binder ser antingen ut som en sporttopp eller som ett linne. Den del som går över axlarna brukar vara bredare än på många sport-toppar och linnen. 

Binder är ett så kallat kompressionsplagg, alltså ett plagg som är avsett att platta till eller hålla in. Att använda binder, eller något annat plagg som är till för att platta till överkroppen, kallas ofta för binding eller att binda

En binder kan man använda för att forma överkroppen och platta till den bröstvävnad man har. Ett bra mål med binding är att ha en så skonsam och lätt plattande effekt på bröstvävnaden som möjligt, men så att man ändå får ett resultat som man kan känna sig bekväm med. Målet bör inte vara att bli helt platt eftersom det kan göra att man använder binder på sätt som inte är bra för kroppen. En ”typiskt manlig” bröstkorg, som många använder binder för att få, är inte heller helt platt.  

En binder kan lindra könsdysfori, hjälpa en att passera (att uppfattas av andra i enlighet med sin könsidentitet) om man vill det, motverka psykisk ohälsa eller på andra sätt spela en avgörande roll för ens vardag. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för den könsbekräftande vården bör man kunna få binder som ett hjälpmedel om man går i utredning för könsdysfori och har fått diagnos, men tyvärr erbjuds få detta i dag. Det ser olika ut i olika regioner (det som tidigare hette landsting).

Att platta till bröstkorgen med hjälp av binder kan vara ett sätt att ta hand om sig själv, om man till exempel inte trivs eller mår bra med hur ens bröstkorg ser ut. Men det är också viktigt att se till att kroppen kan må bra, på både lång och kortare sikt. Därför finns det några saker som det är bra att tänka på om man använder binder.

Att välja rätt binder

Det är viktigt att du använder plagg som är gjorda speciellt för att platta till och forma bröstkorgen. En bra binder är avsedd för just detta. Den är sydd för det och består av material som är till för att platta till bröstvävnad på ett sätt som är så skonsamt för kroppen som möjligt.

Det finns också andra typer av kompressionsplagg som du kan använda för att platta till bröstkorgen. Det kan vara ett bra alternativ om du inte kan få tag i en binder eller om du vill börja med att testa om binding är något för dig.

En sport-topp (sport-bh) kan vara ett alternativ. Det finns också kompressionskläder som du kan köpa i sportbutiker. Om man använder sport-topp eller kompressionsplagg gäller samma rekommendationer som för binder: inte för tajt, inte för ofta, inte för länge.

Du ska inte använda elastisk linda, silvertejp eller liknande för binding, inte ens kortare stunder. Risken är stor att det blir för tajt, även om det känns okej. Det finns också stor risk att du skadar kroppen om du använder någon av de metoderna. Däremot finns det en speciell sorts tejp som allt fler börjat använda: kinesiologi-tejp. Den ska aldrig lindas runt hela kroppen och heller inte sättas direkt mot bröstvårtan. Istället används bitar av tejpen. Det saknas dock studier på hur denna tejp påverkar kroppen på sikt.

Det finns olika modeller av binder. Binder som du tar på dig som ett linne, genom att trä den över huvudet, kan ibland vara lite svåra att få på sig själv, särskilt om du inte är så rörlig. En annan variant är en binder som tas på som en väst och stängs frampå bröstkorgen med till exempel dragkedja eller hyskor.

Långa binders formar också sidorna av överkroppen. En del tycker att långa binders rullar upp sig och att det blir obekvämt.

Det finns många olika märken av binders. En del är bra medan andra är gjorda i material som visserligen håller in bröstvävnaden, men som hindrar andningen och revbenens rörelser och kan skada. En bra binder kostar ofta några hundra kronor. Några seriösa märken är Underworks, Danaë/Trans-Missie och gc2b.

Det finns också flera färger på binders, bland annat olika hudfärger. Till exempel har gc2b en kollektion som heter "All Nude" med binders i fem olika hudnyanser.

Det är mycket viktigt att det plagg som du använder för binding inte är för litet, även om du tycker att du får bättre effekt av det. Om du ligger mellan två storlekar är det bättre för kroppen att du väljer den större storleken.

Att använda binder ska inte göra ont

När du börjar använda binder kan det kännas ovant, och oavsett hur van man är att använda binder är det inte alltid så bekvämt att ha en på sig. 

Däremot ska det inte göra ont att använda binder! Om du får ont är det bra om du kan ta en paus, ta av dig eller lossa på bindern och känna efter om det känns bättre. Samma sak om du blir för varm, känner dig yr eller blir andfådd. Lyssna på kroppen och känna efter av den mår bra av. 

Du ska kunna andas ordentligt när du har binder på dig och att du ska kunna ta djupa andetag. Du bör avstå från att ha binder på dig under träning eller i samband med sex.

Bra med paus från bindern

En vanlig rekommendation är att man som längst ska använda binder i åtta timmar i taget, och kortare tid om man precis börjat använda binder. För att vänja sig börjar man med att ha på sig bindern bara en kort stund för att sedan stegvis öka tiden man har den på sig, upp till max åtta timmar i sträck.

Det är bra om du kan ha helt binder-fria dagar, gärna en eller två dagar i veckan. 

Om du tycker att det är svårt att vara utan något som plattar till bröstkorgen så kan du testa andra sätt att variera med. Man kan till exempel ha en extra binder som är större i storleken än den man brukar använda, eller en binder som blivit lite uttänjd, att växla om med. Ett tajtare linne under en t-shirt kan också vara till hjälp.

Du ska inte ha  binder eller något annat kompressionsplagg på dig när du sover.

Risker med binding

Om du använder binder på rätt sätt brukar riskerna vara små. Att använda en binder i rätt storlek, att lyssna på kroppen och vara uppmärksam på eventuella smärtor eller obehag och att låta kroppen vila mellan varven är sätt att göra binding säkrare!

Sådant som kan hända om du har otur eller om du använder binder på fel sätt är att du belastar muskler felaktigt, att du får ont i ryggen eller i värsta fall att revben och lungor blir skadade. 

Annat som kan hända är att du får skavsår och att huden blir irriterad. En del undviker skavsår genom att ha ett tunt linne under bindern. Det kan skydda från skav och suga upp fukten när man svettas. Kroppspuder kan vara ett alternativ. För att minska hudproblem är det bra att ta av sig bindern vid ansträngning eller om du riskerar att bli väldigt varm. Du bör också låta huden lufta emellanåt. Det är viktigt att den eller de binders du använder tvättas regelbundet. Att handtvätta eller tvätta i maskin inställd på skontvätt eller handtvätt brukar gå bra för att sedan låta bindern lufttorka.

En effekt av binding, särskilt om du gör det över en längre tid, är att huden på bröstkorgen töjer sig. Om det hänt kan det vara svårare att få det resultat du vill om du gör en mastektomi. Ett tips är att försöka variera hur du placerar bröstvävnaden under bindern – neråt mot magen, ut mot armhålorna, in mot mitten av bröstkorgen. På så sätt belastar du huden inte bara på ett sätt, utan mer varierat och, i längden, mer jämnt. 

År 2017 publicerades en studie om binding (Sarah Peitzmeier med flera författare). 1800 personer som använde binder eller plattade till bröstkorgen på andra sätt svarade på en enkät om binding. Nästan alla hade upplevt någon form av problem i relation till binding. Det vanligaste var att man fick någon form av hudproblem, att man fick ont på olika sätt, blev för varm eller andfådd och att man hade dålig hållning. 

Författarna till studien upptäckte att de faktorer som var mest tydligt förknippade med olika problem var hur ofta man använde binder eller annan metod för binding (hur många dagar i veckan) och hur länge man sammanlagt använde sig av binding (antal år).

För den som har könsdysfori som är kopplad till överkroppen kan det vara oerhört viktigt för den psykiska hälsan att ha tillgång till binder eller annat plagg som är avsett för att platta till överkroppen. Men det är viktigt att vara medveten om att det också kan finnas risker med att använda binder. För att kunna ta hand om sig på bästa sätt är det viktigt att veta vilka problem som kan vara förknippade med binding och hur du kan göra för att riskerna ska vara så små som möjligt. Till exempel att använda en bra binder i rätt storlek, försöka ha någon eller några binder-fria dagar i veckan och inte använda sig av binding under en lång tidsperiod. Om du är förälder eller annan viktig vuxen till en ung person som vill börja med binding kan du hjälpa till genom att se till att personen får en bra binder.

Om du badar och simmar

Rashguard är ett kompressionsplagg som är anpassat för att användas i vatten. Många använder sådana till exempel när de snorklar eller surfar, för att undvika skrapsår eller att bränna sig i solen. De kan också funka om man av andra anledningar vill ha något som täcker överkroppen när man badar och simmar. Det finns också särskilda binders som är avsedda för att vara i vatten med.

Senast ändrad: 
17 augusti, 2022 - 16:23

Sökformulär