Du är här

Inlägg, bröstproteser och underkläder

Att forma kroppen med hjälp av bröstinlägg, bröstproteser eller underkläder kan lindra könsdysfori, hjälpa en att passera (att uppfattas av andra i enlighet med sin könsidentitet) om man vill det, motverka psykisk ohälsa eller på andra sätt spela en avgörande roll för ens vardag. Att forma sin kropp på sådana sätt kan vara ett sätt att ta hand om sig själv, om man till exempel inte trivs eller mår bra med hur ens kropp eller kroppsform ser ut eller känns. Det finns få risker med att använda bröstinlägg, bröstproteser och formande underkläder. Det man behöver tänka på är att inte använda för tajta underkläder och att hålla inlägg, bröstproteser och formande underkläder rena för att undvika att huden blir irriterad.

Man ska inte använda elastisk linda, tejp eller liknande för att forma bröst, midja och mage, inte ens kortare stunder. Risken är stor att det blir för tajt, även om det känns okej. I synnerhet tejp kan också göra att man får olika hudproblem.

Bröstinlägg och bröstproteser

Oavsett om man har platt bröstkorg eller har fått brösttillväxt, till exempel genom behandling med östrogen, kan man forma och/eller fylla ut bröstkorgen med hjälp av bh, bröstinlägg eller bröstproteser. Om man har brösttillväxt kan man framhäva den.

En vadderad bh eller pushup-bh brukar antingen ha isydd vaddering eller ha ”fickor” där man kan lägga in lösa inlägg som följer med när man köper bh:n. En del får den form de vill ha genom att enbart använda en vadderad bh/pushup-bh eller två sådana bh:ar ovanpå varandra. 

De flesta personer som använder bh har fel storlek på bh:n. Om man har möjlighet är det bra om man kan vända sig till en butik som säljer underkläder för att få hjälp att prova ut en storlek och modell som passar ens egen kropp.

Om man inte har möjlighet att få hjälp med en utprovning, eller om man bara vill få en uppfattning om vilken bh-storlek man har, finns det många guider på nätet till hur man hittar sin storlek. Bh-storlek mäts i storlek på bandet (den del av bh:n som går under bysten) och storlek på kuporna som sitter runt brösten/bröstinläggen/bröstproteserna. Men även bh:ar som är i samma storlek kan vara väldigt olika i passform och funktion, och man behöver ofta prova sig fram för att hitta rätt.

Det finns också många olika typer av lösa inlägg som man kan köpa separat och använda antingen i en mjuk bh eller i en vadderad bh/pushup-bh. Inläggen kan vara av olika material. Till exempel finns det inlägg i tyg eller i silikon och inlägg som är fyllda med en vätska eller gel. Bröstinlägg som är fyllda med vätska/gel är de som brukar kännas mest lika bröstvävnad. Man kan använda ett enkelt par bröstinlägg eller två par ovanpå varandra beroende på vilken form och effekt man vill ha. 

Det finns både inlägg som man fäster direkt på huden och inlägg som är avsedda att läggas i en bh. Även om man använder en typ av inlägg som fästs mot huden är det bra att komplettera med en bh för att inläggen ska hållas säkert på plats.

Bröstinlägg i silikon kan man köpa i vanliga underklädesbutiker. De är oftast i en ljus hudfärg eller i en beige/rosatonad nyans. Inlägg i en mörkare hudfärg kan tyvärr både vara svårare att hitta och kosta mer. Bröstproteser har en större variation än de bröstinlägg som är lättast att få tag i.

Bröstproteser är gjorda för personer som genomgått mastektomi (egen bröstvävnad har helt eller delvis tagits bort). Många bröstproteser av den här typen är gjorda för att kunna användas på en platt bröstkorg. De finns i olika former, storlekar och hudfärger och har ofta bröstvårta.

Bröstinlägg och bröstproteser av silikon kan användas i vatten och passar om man ska bada och simma. De kan läggas i bikini-bh eller i baddräkt med bröstkupor.

Bröstproteser genom den könsbekräftande vården

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för den könsbekräftande vården bör man kunna få bröstproteser som hjälpmedel om man går i utredning för könsdysfori och har fått diagnos. Det ser olika ut för olika regioner (det som tidigare hette landsting) vilka möjligheter man har att få bröstproteser som hjälpmedel.

Om man vill dölja brösttillväxt

Ibland kan man vilja dölja brösttillväxt, till exempel om man inte har kommit ut eller om man befinner sig i sammanhang där man inte känner sig trygg med att vara öppen. Ofta är en sport-topp/sport-bh tillräcklig. Det finns sport-bh:ar som är gjorda för att platta till brösten. Det finns också modeller som har axelband som sitter mer i mitten av axlarna än runt nacken, och inte syns till exempel i halslinningen på en tröja.

Ett alternativ är binder, som det finns mer information om här. Axelbanden på en binder är breda och om bindern syns lite under en tröja eller skjorta brukar den se ut som ett vanligt linne.

Rumpinlägg, höftinlägg och underkläder

Det finns särskilda shapingtrosor som man kan köpa i många butiker som säljer underkläder. Det är trosor som är till för att forma midjan, magen, rumpan och ibland även låren. Ofta passar den här typen av underkläder också för tucking. Det finns det mer information om här.

Det finns också formande trosor med vaddering på rumpan. Vadderingen kan antingen vara insydd i trosorna eller vara lösa inlägg som följer med när man köper trosorna. Den här typen av trosor går att köpa i en del butiker som säljer underkläder. Man kan ibland också köpa inlägg separat. 

I nätbutiker som riktar sig till transtjejer och dragqueens kan man köpa särskilda höftinlägg.

Det finns också både trosor, strumpbyxor/tajts och byxor som formar och lyfter rumpan utan inlägg.

En gördel eller korsett kan användas för att forma midjan och höfterna. Om man använder formande plagg runt midja och mage är det viktigt att inte välja tajtare plagg än att man fortfarande kan andas med magen när man har dem på sig.

Senast ändrad: 
8 februari, 2021 - 15:43

Sökformulär