Du är här
Utsatt av närstående
Man kan bli utsatt på olika sätt av personer som är närstående till en. Närstående kan vara till exempel partner/partners, vårdnadshavare, någon/några i ens familj eller någon/några som man bor hos eller bor tillsammans med.
Här är några exempel på hur utsatthet från närstående kan se ut.
- Ens vårdnadshavare vägrar låta en göra en könsutredning eller få könsbekräftande vård, om man är under 18 år.
- Närstående säger nedvärderande saker om en för att man är transperson.
- Någon man bor med isolerar en, till exempel förbjuder en att gå ut.
- Närstående utsätter en för fysiskt våld, till exempel slag eller knuffar.
- Närstående gör något sexuellt mot en fast man inte vill.
Hur söker man hjälp?
Om det är en närstående som utsätter en för trakasserier, hot eller våld kan det vara svårt att känna att det man blir utsatt för faktiskt inte är okej. Det kan också kännas väldigt svårt att anmäla. Om man inte vill anmäla är det ändå bra om man kan hitta någon att berätta för. Här är exempel på saker man kan göra om man blivit utsatt.
- Prata med någon du litar på om din situation. Det kan vara en vän eller någon professionell, till exempel.
- Om du är under 18 år är det bra om du kan hitta någon vuxen att prata med, till exempel en skolkurator eller någon på en ungdomsmottagning. De kan slussa dig vidare till socialtjänsten om det behövs eller stödja dig i samtal. Så klart kan du berätta för någon (annan) vuxen du känner, även om den inte jobbar i vården. Det viktiga är att hitta någon som du kan känna förtroende för!
- Om du är under 18 år och vill prata med någon vuxen, och vill vara anonym, kan du höra av dig till Bris - Barnens rätt i samhället.
- För dig som är ung finns det flera tips på hur du kan göra för att söka hjälp på umo.se, ungdomsmottagningen på nätet. Där kan du också läsa mer om vad våld och kränkningar kan vara.
- Om du blir utsatt för kontroll, hot eller våld från din familj eller släkt kan du prata med kunniga personer på RFSL:s Stödmottagning. Du kan kontakta dem via telefon: 020-34 13 16 eller mejl: stod@rfsl.se. Du kan läsa mer om RFSL Stödmottagning på deras hemsida.
- Du kan också kontakta RFSL:s Stödmottaging om du blivit utsatt på andra sätt. Du kan kontakta dem även om du inte är säker på om det du varit med om kan vara ett brott, eller om du inte själv vill använda ordet "brott" för att beskriva det som hänt. Du kan ringa: 020-34 13 16 eller mejla: stod@rfsl.se.
- En del RFSL-avdelningar har anställda kuratorer som du kan prata med. Kika på www.rfsl.se
- Du kan alltid kontakta Transformering via vårt webbformulär för råd och vägledning.
- Om du vill anmäla till polisen, ring 114 14.
- Om situationen är akut, ring 112.
Senast ändrad:
30 november, 2023 - 16:32