Du är här

Diskriminering av dig som transperson

Om du har blivit utsatt för orättvis behandling för att du är eller uppfattas vara transperson kan det vara diskriminering. Här hittar du information om vad som kan utgöra diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling om du är med om det i skolan eller på ditt jobb. Du hittar också information om hur du kan anmäla att någon behandlat dig illa för att du är trans. 

Vad har transpersoner för skydd i lagen?

Könsidentitet och könsuttryck är en av de sju diskrimineringsgrunderna. Det betyder man inte behandla dig på ett kränkande eller orättvist sätt på grund av att att du är eller uppfattas vara en transperson. Läs mer om könsidentitet och könsuttryck som diskrimineringsgrund på do.se.

När gäller diskrimineringslagen?

Lagen gäller bara om man blir utsatt i till exempel arbetslivet, på högskolor och universitet, i skolan, i sjukvården och socialtjänsten. Exempel på ett område som inte omfattas av diskrimineringslagen idag är polisen. 

Hela listan på de områden som omfattas av diskrimineringslagen finns på DO:s hemsida.

Exempel på diskriminering i skolan

Här är några exempel på sådant som går att anmäla om man är med om det i skolan. De här fallen är verkliga men namnen har ändrats för att personerna ska vara anonyma.

  • Daniel är 16 år och inte säker på om han är trans eller inte. Han sminkar sig och klär sig i ”tjejiga” kläder. Eleverna i skolan kallar honom för skällsord som anspelar på hans sexualitet och könsuttryck.
  • Kim är 16 år och går på gymnasiet. Hen heter egentligen något annat, och läraren envisas med att kalla Kim för det ursprungliga namnet och säga fel pronomen. Läraren hänvisar till att det faktiskt är det som står i klasslistan.
  • Yasmin går på högstadiet. Hennes juridiska kön är kille och hon ska snart påbörja en könsdysforiutredning. På en lektion om sex och samlevnad delar läraren in klassen i en tjejgrupp och en killgrupp. Även om Yasmin vill vara med i tjejgruppen vägrar läraren, och Yasmin får sitta med killarna.

Exempel på diskriminering i arbetslivet

Här är några exempel på sådant som går att anmäla om man är med om det på jobbet. De här fallen är verkliga men namnen har ändrats för att personerna ska vara anonyma.

  • Malin är 28 år och ganska ny på sitt jobb. Hon har inte berättat för någon att hon blev juridisk kille när hon föddes, förutom för chefen som fick se hennes tidigare betyg och intyg. Efter några veckor märker Malin att det viskas bakom hennes rygg. Några kollegor börjar trakassera henne och frågar vad hon egentligen har mellan benen.
  • Eli är 26 år gammal, har androgyna könsuttryck och ser sig själv som ickebinär. När hen är på en anställningsintervju frågar chefen på företaget vilket kön Eli ”egentligen” har och vad hen hette innan. Eli vill inte svara på frågorna och situationen blir mer och mer otrevlig. Eli får inte jobbet.
  • Karim är 23 år och har jobbat på sitt jobb i fyra månader. Han får reda på att hans provanställning inte kommer att förlängas eftersom ”kunderna har svårt att relatera till honom och veta om han är kille eller tjej”. Karim är en transkille och befinner sig också mitt i sin transition.

Diskriminering och dåligt bemötande inom vården

Du som är eller uppfattas vara transperson har även skydd från orättvis eller kränkande bemötande inom vården. Det finns även fler instanser du kan vända dig till för att framföra klagomål eller synpunkter inom just vården. Läs mer om diskriminering i vården här. 

Hur anmäler man diskriminering?

Om du blir utsatt för något i skolan eller på jobbet på grund av att du är eller uppfattas som trans kan du anmäla diskrimiering till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Lär dig mer om DO här. 

Ett alternativ till DO är att anmäla till en antidiskrimineringsbyrå. De kan ge råd och stöd och du kan vara anonym i kontakten med dem, om du vill. Antidiskrimineringsbyråer driver också en del fall som DO inte driver. Du hittar kontaktuppgifter till antidiskrimineringsbyråer här. 

Stöd för dig som har blivit utsatt

Om du har blivit utsatt för orättvis eller kränkande behandling är du alltid välkommen att kontakta oss på Transformering. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med personer som kan hjälpa dig, beroende på vilket stöd du vill ha eller behöver. 

Om du har blivit utsatt för trakasserier, hot eller våld kan du vända dig till RFSL Stödmottagning. All personal på RFSL Stödmottagning har utbildning och erfarenhet av att stötta hbtqi-personer som har blivit utsatta för våld. Om du vill göra en polisanmälan kan du även få hjälp med det. 
Om du har blivit utsatt för sexuellt våld eller våld i nära relationer kan du även kontakta Stödlinjen för transpersoner, om du är över 18 år.

Senast ändrad: 
13 december, 2024 - 13:36

Sökformulär