Du är här

Olika typer av stöd

Maria Tillquist, socionom och kurator på RFSL Stödmottagning berättar om deras arbete. De riktar sig till hbtq-personer som varit med om hatbrott, våld eller trakasserier. 

Fler tips på vart du kan vända dig om du är utsatt och vill få hjälp och stöd hittar du längre ner på sidan under rubriken "Hur söker man hjälp?".

Vad gör RFSL:s Stödmottagning?

Vi ger stöd och hjälp till homo- och bisexuella, transpersoner och queera som utsatts för hot eller psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Det kan vara av föräldrar, en partner, någon på skolan, på jobbet eller ute på stan av personer man inte känner. Vi möter alltså personer som utsatts för partnervåld, hatbrott och hedersvåld utifrån sin sexualitet eller sin könsidentitet/könsuttryck. Vi erbjuder stödsamtal där du kan få prata om hur du mår på grund av det som har hänt. Vi nås via mejl och telefon från hela landet. Vi har även en mottagning i Stockholm dit man kan komma på samtal. Vi kan också hjälpa till med att få kontakt med exempelvis sjukvård, socialtjänst och polisen för den som behöver det.

Om någon behöver stöd som vi inte kan bidra med brukar vi kontakta olika stödverksamheter och ta reda på om de har hbtq-kompetens och kan bemöta homo- och bisexuella, transpersoner och queera på ett respektfullt och bra sätt. Alla som arbetar hos oss har utbildning för att möta våldsutsatta och hbtq-kompetens. Vi har sekretess och det är kostnadsfritt. Vi erbjuder tolk för den som behöver det. Även vänner, familj och andra närstående till någon utsatt kan få stöd och hjälp hos oss. 

Om man är osäker på vad man varit med om, typ "får någon göra så här mot mig"?

Då ska en absolut höra av sig till oss! Vi kan prata och hjälpa till att reda ut vad som har hänt och vilket stöd du behöver. Vi har lång erfarenhet av att möta transpersoner i alla åldrar.

 

Hur söker man hjälp?

  • Om du vill få hjälp och stöd i din situation, kontakta RFSL:s Stödmottagning på nummer 020-34 13 16, genom att mejla till stod@rfsl.se eller gå in på Stödmottagningens hemsida. De kan också hjälpa dig att göra en polisanmälan. Du kan också chatta med någon från RFSL:s brottsofferjour.
  • Läs mer om dina rättigheter och hur du kan göra för att söka hjälp på umo.se, ungdomsmottagningen på nätet.
  • Prata med någon du litar på om din situation. Det kan vara en vän eller någon professionell, till exempel. 
  • Om du är under 18 år kan du höra av dig till Bris - Barnens rätt i samhället
  • En del RFSL-avdelningar har anställda kuratorer som du kan prata med. Kika på www.rfsl.se
  • Du kan alltid kontakta Transformering på info@transformering.se för råd och vägledning.
  • Om du vill anmäla till polisen, ring 114 14.
  • Om situationen är akut, ring 112.
Senast ändrad: 
19 mars, 2020 - 15:57

Sökformulär