
Du är här
Könsdysfori som diagnos
Vad är en diagnos?
Vad är könsdysfori och könsinkongruens?
Både myndigheter och den svenska könsbekräftande vården har under de senaste åren börjat orden köndysfori och könsinkongruens i allt större utsträckning. Den könsbekräftande vården och språk kopplat till den utvecklas hela tiden, världen över. Orden har även fått en större spridning bland såväl transpersoner som samhället i stort. Könsinkongruens är när könsidentitet och tilldelat kön inte stämmer överens, och könsdysfori är när könsinkongruensen leder till obehag, lidande eller hinder i vardagen. Könsbekräftande vård ska lindra könsdysforin och göra att man blir mer könskongruent.
DSM
Den ena diagnosmanualen heter DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) och ges ut av psykiatriförbundet i USA. DSM listar psykiatriska sjukdomar och tillstånd och används inom psykiatrin i Sverige. I den senaste upplagan av DSM, nummer 5 som kom år 2013, finns det en diagnos för könsdysfori hos ungdomar och vuxna och en diagnos för könsdysfori hos barn som inte har kommit i puberteten. Diagnosen för ungdomar och vuxna har som sitt första kriterium att ens könskaraktäristika – alltså delar av kroppen som allmänt brukar ses som könade, som bröstkorg, röst och hårväxt – inte stämmer överens med ens könsidentitet och att det innebär ett lidande för en. Det främsta kravet för att vården ska kunna ställa en könsdysforidiagnos är alltså att man har ett lidande som är kopplat till kroppen eller/och till hur andra uppfattar ens kön, inte att man ska identifiera sig som ett visst kön. Det öppnar för att man också kan ha en ickebinär identitet och ha könsdysfori.
ICD
Den diagnosmanual som är standard i Sverige och i övriga Europa heter ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) och ges ut av Världshälsoorganisationen, WHO. I den nuvarande upplagan av ICD, nummer 10 som började användas år 1994, finns tre könsdysforidiagnoser:
- transsexualism (diagnoskod 64.0)
- andra specificerade könsidentitetsstörningar (F64.8)
- könsidentitetsstörning, ospecificerad (F64.9)
Den som är binär transperson, alltså identifierar sig enbart som kille eller enbart som tjej, brukar få diagnosen transsexualism. För att få ändra juridiskt kön och eventuellt genomgå könsbekräftande underlivskirurgi eller/och ta bort könskörtlar behöver man idag ha en transsexualismdiagnos. Man behöver ha kontakt med ett könsutredningsteam i minst två år, varav minst ett år efter diagnos som man lever i enlighet med sin könsidentitet i vardagen (en period som brukar kallas för ”real life”). Därefter kan man tillsammans med sitt utredningsteam göra en ansökan till Socialstyrelsens rättsliga råd, som är de som ger tillstånd att ändra juridiskt kön och genomgå underlivskirurgi.
Den som är ickebinär brukar främst få diagnosen andra specificerade könsidentitetsstörningar (F64.8), även om man kan ha behov av att genomgå underlivskirurgi eller att ändra juridiskt kön. Även om det idag bara finns två juridiska kön (kvinna och man) så kan du som är ickebinär känna att det ena är mindre fel än det andra. Men med denna diagnos kan du alltså inte ändra juridiskt kön.
F64.9 är ofta en tillfällig diagnos som man ställer för unga personer som precis kommit i puberteten eller är på väg in i puberteten. Då betecknar diagnosen ”trolig könsdysfori” och innebär att man kan få börja med stopphormoner. Senare kan man fastställa en diagnos. Det finns ingen särskild diagnos för barn med könsdysfori i ICD. F64.9 används också för vuxna i kontakt med den könsbekräftande vården, innan någon av de andra diagnoserna kan ställas.
Förändringar i ICD-11
Att vara trans är ingen sjukdom
Att ha en könsidentitet som inte stämmer överens med det kön man blev tilldelad när man föddes är alltså ingen sjukdom, och att vara trans innebär i sig inte att man behöver ha kontakt med vården för det. Men om man har könsdysfori innebär det ett lidande som är anledningen till att det finns könsdysforidiagnoser i de olika manualerna. Att könsdysfori kan diagnostiseras gör att man kan få utredning och behandling inom den statligt finansierade vården och inte behöver betala hela kostnaden själv.
Om du vill läsa mer om ICD-11, diagnoser och vad de innebär för vården har RFSL och RFSL Ungdom gjort en sammanställning här: https://www.rfsl.se/hbtq-fakta/faq-koensdysfori-som-diagnos/
I Sverige är man överens inom vården om att könsbekräftande behandling är det som hjälper mot könsdysfori. Att försöka ändra på någons könsidentitet med hjälp av terapi betraktas som oetiskt, och man vet att det inte fungerar. Det gäller för alla könsidentiteter.