Du är här

Könsbekräftande operationer

Könsbekräftande kirurgi är en typ av behandling som är tillgänglig via den könsbekräftande vården. Vilka operationer som är tillgängliga för dig beror på om du är transtjej, ickebinär eller transkille. Det finns inte krav på att genomgå alla de operationer som är tillgängliga, eftersom man lägger upp behandlingen individuellt efter just det man själv behöver för att kunna må så bra som möjligt.

På den här sidan får du en översikt över olika könsbekräftande operationer, men du kan också klicka in dig på länkarna och läsa mer om varje specific operation. Om du vill läsa mer om könsbekräftande vård generellt så kan du göra det här. För att få tillgång till könsbekräftande vård behöver du först göra en könsdysforiutredning och få en diagnos.

Operationer som kan ingå inom könsbekräftande kirurgi

Bröstförstoring

En bröstförstoring innebär att man gör brösten större. Du kan läsa mer om bröstförstoring här.

Feminiserande ansiktskirurgi

Feminiserande ansiktskirurgi är ett begrepp som täcker in flera olika typer av operationer. Det kan till exempel vara näsplastik (att man opererar näsan) eller läppförstorning. Ansiktskirurgin syftar till att få ansiktet att se mer typiskt kvinnligt ut för personer som tilldelades manligt kön vid födseln. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer för vård av könsdysfori ska hälso- och sjukvården endast erbjuda ansiktskirurgi i undantagsfall. Därför kan det vara svårt att få tillgång till feminiserande ansiktskirurgi via den offentliga vården i Sverige. Hur mycket det kostar via den privata vården beror bland annat på vilka typer och hur många operationer som utförs. Därför är det svårt att uppskatta pris.

Förminskning av struphuvud

Struphuvudet skyddar andningsorganen och påverkar hur ens röst låter. Struphuvudet kan synas som en utbuktning mitt på halsen: den brukar även kallas för adamsäpple. Om man har behov av det kan man göra en operation där man minskar storleken på adamsäpplet. Du kan läsa mer om förminskning av struphuvud här.

Mastektomi

Mastektomi är en operation där man tar bort bröstvävnad för att skapa en plattare bröstkorg. Det kallas också top surgery på engelska. Du kan läsa mer om mastektomi här.

Röstkirurgi

Den som vill göra rösten mer typiskt kvinnlig kan operera stämbanden. Du kan läsa mer om den sortens röstkirurgi här.

Det finns också sätt att operera för att rösten ska bli mörkare, men den typen av operation görs inte i Sverige. Däremot kan man erbjudas röstträning hos en logoped. Du kan läsa mer om röstträning här.

Underlivskirurgi

Underlivskirurgi handlar om att skapa en kuk eller en fitta med hjälp av kirurgi och om att ta bort könskörtlar och andra inre delar av könsorganen. Du kan läsa mer om underlivskirurgi här.

Senast ändrad: 
8 februari, 2024 - 16:49

Sökformulär