Du är här

På jobbet

Här är några exempel på sådant som går att anmäla om man är med om det. De här fallen är verkliga men namnen har ändrats för att personerna ska vara anonyma.

  • Malin är 28 år och ganska ny på sitt jobb. Hon har inte berättat för någon att hon blev juridisk kille när hon föddes, förutom för chefen som fick se hennes tidigare betyg och intyg. Efter några veckor märker Malin att det viskas bakom hennes rygg. Några kollegor börjar trakassera henne och frågar vad hon egentligen har mellan benen.
  • Eli är 26 år gammal, har androgyna könsuttryck och ser sig själv som könlös eller intergender. När hen är på en anställningsintervju frågar chefen på företaget vilket kön Eli ”egentligen” har och vad hen hette innan. Eli vill inte svara på frågorna och situationen blir mer och mer otrevlig. Eli får inte jobbet.
  • Karim är 23 år och har jobbat på sitt jobb i fyra månader. Han får reda på att hans provanställning inte kommer att förlängas eftersom ”kunderna har svårt att relatera till honom och veta om han är kille eller tjej”. Karim är FtM och befinner sig mitt i sin transition.

Hur anmäler man?

Känner du igen dig i något av fallen ovan? Eller har du på annat sätt känt att du blivit felaktigt behandlad, diskriminerad eller trakasserad på ditt jobb? Om du är med i ett fackförbund ska du i första hand vända dig till dem för att få hjälp i din situation. Om de av någon anledning inte driver ditt fall kan DO göra det.

Om du inte är med i facket kan du anmäla direkt till DO. Det gör du på DO:s hemsida. Du kan också ringa till DO och diskutera det som har hänt. Numret finns på samma sida.

Du är också alltid välkommen att kontakta oss på Transformering här. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt person.

Läs mer om trakasserier på DO:s hemsida.

Senast ändrad: 
30 november, 2023 - 16:30

Sökformulär