Du är här

I skolan

Här är några exempel på sådant som går att anmäla om man är med om det. De här fallen är verkliga men namnen har ändrats för att personerna ska vara anonyma.

  • Daniel är 16 år och inte säker på om han är trans eller inte. Han sminkar sig och klär sig i ”tjejiga” kläder. Eleverna i skolan kallar honom för skällsord som anspelar på hans sexualitet och könsuttryck.
  • Kim är 16 år och går på gymnasiet. Hen heter egentligen något annat, och läraren envisas med att kalla Kim för det ursprungliga namnet och säga fel pronomen. Läraren hänvisar till att det faktiskt är det som står i klasslistan.
  • Yasmin går på högstadiet. Hennes juridiska kön är kille och hon ska snart påbörja en könsutredning. På en lektion om sex och samlevnad delar läraren in klassen i en tjejgrupp och en killgrupp. Fast Yasmin vill vara med i tjejgruppen vägrar läraren och hon får sitta med killarna.

Hur anmäler man?

Känner du igen dig i något av fallen ovan? Eller har du på annat sätt känt att du blivit felaktigt behandlad, diskriminerad eller trakasserad i skolan? Om du blir utsatt för något i skolan på grund av att du är eller uppfattas som trans kan du anmäla det till DO. Det gör du på DO:s hemsida. Du kan också ringa till DO och diskutera det som har hänt. Numret finns på samma sida.

Du är också alltid välkommen att kontakta oss på Transformering här. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt person.

Läs mer om trakasserier på DO:s hemsida.

Senast ändrad: 
30 november, 2023 - 16:28

Sökformulär