Underlivskirurgi

För att få genomgå könsbekräftande underlivskirurgi i Sverige krävs det att man har diagnosen transsexualism. Man behöver alltså först göra en könsutredning. Det krävs också att man har fyllt 18 år och är folkbokförd i Sverige. Det finns inget krav på att man ska vara svensk medborgare.

När man har fått diagnosen transsexualism och levt i enlighet med sin könsidentitet under en period kan man ansöka till Socialstyrelsens rättsliga råd om att genomgå könsbekräftande underlivskirurgi och ändra sitt juridiska kön. Man kan byta juridiskt kön utan att genomgå underlivskirurgi. Däremot kan man i Sverige inte genomgå underlivskirurgi utan att byta juridiskt kön.

Om man ansöker om att genomgå könsbekräftande underlivskirurgi behöver man ofta också ansöka om att ta bort könskörtlar (det som medicinskt kallas för testiklar respektive äggstockar). För vissa typer av underlivskirurgi behöver man ta bort könskörtlarna. Men det finns inte längre något krav på att man ska vara steril eller ta bort könskörtlarna för att få byta juridiskt kön.

När Rättsliga rådet beviljat ens ansökan om nytt juridiskt kön får man genomgå könsbekräftande underlivskirurgi om man vill. Det finns inget krav på att man ska genomgå underlivskirurgi, eller genomgå någon annan typ av könsbekräftande behandling, i samband med att man byter juridiskt kön. Utredningsteam rekommenderar att man ansöker om underlivskirurgi och borttagande av könskörtlar samtidigt som man ansöker om att byta juridiskt kön, även om man inte har tänkt genomgå någon operation. Om man kommer fram till senare att man vill bli opererad har man då tillståndet klart och behöver inte göra någon ny ansökan till Rättsliga rådet.

En del vill eller kan av medicinska skäl inte genomgå en så pass stor operation som underlivskirurgi. Och många är nöjda med sin kropp och känner inte att de skulle bli mer nöjda av operation.

Skapa en kuk/penisplastik

Om man ska skapa en kuk finns det i dagsläget främst två alternativ. Det ena, som kallas metoidioplastik eller metaplastik, är att man gör en kuk av den svällkropp som redan finns i ens medfödda kön. Den brukar medicinskt sett kallas klitoris och växer oftast om man tar testosteron. Genom en operation friläggs svällkroppen och förlängs därmed ytterligare och blir både kukollon och kukskaft. Kuken kan bli ungefär lika stor som en tumme som mest, och man kan få erektion (stånd). Om man vill ha pungkulor skapas de av silikon.

Det andra alternativet, falloplastik, är att man gör en kuk av hud från underarmen, magen eller låret. När man gör det bildas ett ärr där huden till kuken tas. Ärret kan se ut ungefär som en brännskada när det har läkt. Den svällkropp som redan finns i ens medfödda kön brukar ”bakas in” i kukskaftet eller få vara kvar på undersidan av kuken. En kuk som görs på det här sättet är ofta lik en medfödd kuk och lika stor som en sådan. En fallokuk kan inte få stånd av sig själv, men man kan få ett erektionsimplantat som är en böjbar stav. Med ett stavimplantat böjer man upp kuken när man vill ha stånd. 

Som med många operationer har penisplastik risker.

  • Om urinröret förlängs finns risk för till exempel fistlar eller att urinröret blir för trångt. En fistel är ett hål som kroppen själv skapar mellan olika organ eller ut till huden. En fistel som kan uppstå efter urinrörsförlängning går mellan urinröret och huden. Om man får den typen av komplikationer kan man självklart få hjälp av vården. Man kan välja att inte göra en urinrörsförlängning om man vill undvika just den här risken. Då gör man ingenting med urinröret eller urinrörsmynningen, utan den sitter kvar där den suttit innan operationen.
  • Erektionsimplantat som man pumpar upp går ofta sönder och används därför inte längre av sjukhus i Sverige. De stavimplantat som gör att man kan böja upp kuken om man vill ha stånd, och som man använt hittills i Sverige, kan ibland börja sticka ut genom huden. Man har nyligen börjat använda sig av stavimplantat som är gjorda speciellt för transkillar.

Många transkillar kan få orgasm efter genomförd kirurgi. Många behåller den främre öppningen även efter penisplastik och då har man också kvar möjligheten att få orgasm genom stimulans där. Man kan också stimulera det som brukar kallas g-punkten genom analen och en del kan få orgasm av det.

Som transkille behöver man inte operera sitt könsorgan för att få ett nytt juridiskt kön. Man kan behålla sitt könsorgan som det är. I Stockholms läns landsting kan man även få en penisprotes i silikon. Den kostar ingenting för den som genomgått en könsutredning och fått en diagnos.

Som transkille förväntas det inte alltid att man ska vilja operera sitt könsorgan, eftersom alternativen för penisplastik inte anses vara så bra ännu. Man ska förstås göra det som känns bra för en själv. Många väljer att genomgå penisplastik och trivs med resultatet. Många väljer också att inte operera könsorganet.

Hysterektomi/salpingo-ooforektomi/vaginektomi

Hysterektomi betyder att man tar bort livmodern, salpingo-ooforektomi betyder att man tar bort äggledarna och äggstockarna, och vaginektomi betyder att man tar bort och syr igen främre öppningen (vaginan/slidan). Man kan välja att genomgå någon eller båda av de förstnämnda operationerna utan att också genomgå vaginektomi, men om man vill göra vaginektomi behöver man först ta bort livmodern och äggstockarna.

De här operationerna kan man ha möjlighet till om man vill och om man fått en transsexualismdiagnos och tillstånd från Rättsliga rådet att ta bort könskörtlarna.

En del personer som tar testosteron får efter ett tag problem med smärtor i livmodern. Ibland kan smärtorna vara så svåra att man behöver göra en hysterektomi och ooforektomi för att de ska upphöra. Man får dock behålla främre öppningen om man vill.

Skapa en fitta/vaginoplastik

Om man ska skapa en fitta utgår kirurgen till viss del från det könsorgan man har. Med en operationsteknik som brukar kallas penile inversion blir skaftet slidan. Delar av det som brukar kallas ollon blir klitorisollon. Hud används för könsläppar. Vaginoplastik är ofta uppdelad i två olika operationer, en där man gör själva slidan och en där man skapar könsläpparna.

Det finns också andra operationstekniker. Om man vill ha en slida med djup kan den skapas av hud från andra delar av kroppen om det inte finns så mycket könsorganshud, till exempel om man tagit stopphormoner som gjort att ens könsorgan inte har växt så mycket. Det går också att använda en bit av tarmen för att skapa en slida.

Om man vill kan man också skapa ett kön med könsläppar och klitoris och en grund slida, eller ingen slida alls. Kirurgerna tar hänsyn till hur man vill kunna använda sitt nya könsorgan.

Om man fått en slida behöver man stavträna. Det innebär att man tänjer ut slidan med en stav 1–2 timmar varje dag för att den ska behålla sin form och djup. När man har läkt efter operation kan man ersätta en del stavträning med omslutande vaginalsex (med händer, sexleksak eller kuk) om man vill.

Som med många operationer har vaginoplastik risker.

  • Några risker är att man kan få fistlar eller att urinröret blir för trångt. En fistel är ett hål som kroppen själv skapar mellan olika organ eller ut till huden. En fistel som kan uppstå efter vaginoplastik går mellan urinröret och huden. Om man får den typen av komplikationer kan man självklart få hjälp av vården. 
  • Om man blir kåt eller upphetsad kan den del av svällkroppen som finns kvar svullna upp och göra det svårt eller obekvämt att ha omslutande sex. En vanlig korrigering efter en vaginoplastik är att man behöver ta bort en bit av svällkroppen. 
  • Ibland blir slidan inte så djup eller vid som man skulle vilja. Det kan man ibland rätta till genom en ny operation.

En del som har en erhållen fitta får lubrikation, det vill säga att fittan blir våt när man är kåt eller upphetsad. Rent generellt lubricerar en erhållen fitta mindre än en medfödd. Om man vill ha sex som inbegriper könsorganet, till exempel smeksex eller omslutande sex, blir det skönare av att använda glidmedel, oavsett hur mycken egen lubrikation man har. Dessutom skyddar det fittan från att få små sprickor och sår som dels kan göra ont, dels kan göra att man lättare får svampinfektioner och lättare kan ge eller få könssjukdomar.

När man är helt läkt får de flesta bra känsel i sitt nya könsorgan. Många transtjejer kan få klitorisorgasm. Man kan också stimulera det som brukar kallas p-punkten genom analen och vissa får orgasm av det.

På utsidan är det ofta inte så stor skillnad på en erhållen fitta och en medfödd fitta. Om man rakar bort könshåret kan det bli tydligt att man har opererat sitt kön på grund av ärr eller skiftningar i hudnyanser. Resultatet av vaginoplastik varierar beroende på ens egna förutsättningar, till exempel hur lätt man har för att få ärr. För en del spelar det ingen roll om ens kön ser ut som en medfödd fitta eller inte och för en del är det jätteviktigt. 

Som transtjej förväntas det ibland att man ska vilja operera sitt könsorgan om man har möjlighet, eftersom tekniken för att skapa en fitta som ser ut och beter sig som en medfödd fitta anses vara bra. Man ska förstås bara göra det som känns bra för en själv. Många väljer att inte operera könsorganet.

Senast ändrad: 
12 mars, 2018 - 13:01

Sökformulär