Bröstförstoring

Om man får bröstförstoring genom den könsbekräftande vården faller det in under högkostnadsskyddet och du som privatperson betalar inte mer än för ett läkarbesök. Den som har möjlighet att betala själv för bröstförstoring kan även gå till en privat plastikkirurg.

Bröst och östrogenbehandling

Om man tar östrogen brukar brösten växa. Om man vill göra en bröstförstoring bör man därför gå på hormoner i minst ett år innan man gör själva bröstförstoringen så brösten hinner växa klart. Det är även de riktlinjer de flesta landsting har. 

Ibland växer brösten så pass mycket av hormonbehandlingen att man själv känner att man inte vill eller behöver göra en bröstförstoring. Hur stora ens bröst blir av hormonbehandlingen är individuellt.

Om man inte kan eller vill genomgå hormonbehandling kan man också få bröstförstoring genom den könsbekräftande vården.

Hur går operationen till?

Vid en bröstförstoring sätter man in implantat. Bröstimplantaten brukar vara tillverkade av silikon eller bestå av en koksaltlösning i ett hölje av silikon.

Var ärren hamnar, vilken form implantaten ska ha och hur de ska sitta kommer man överens om med plastikkirurgen. Kirurgen strävar efter att så få ärr som möjligt ska synas. Vad gäller storleken på implantaten finns det riktlinjer inom landstinget som säger att implantaten ska vara i proportionerlig storlek till ens kropp.

Oavsett om man ska opereras av en plastikkirurg i den allmänna vården eller av en privat plastikkirurg kan man be att få se resultat av tidigare operationer. Det går även att läsa mer om bröstförstoring på olika klinikers hemsidor: operationsmetoderna och typerna av implantat är likartade för alla kvinnor – oavsett om man är trans- eller cisperson. 

Vad händer efter en bröstförstoring?

När man förstorar brösten behöver man räkna med att känsel i bröst eller/och bröstvårtor förändras eller försvinner. Ibland kommer känseln tillbaka delvis, men inte alltid. Om man sätter in implantat så kan brösten också kännas hårda till en början. Efter ett tag blir vävnaden mjukare och brösten får den form och det läge som de är tänkta att ha. Hur lång tid läkeprocessen tar varierar från person till person. 

De flesta behöver byta ut implantaten senare i livet. Både för att implantat har en begränsad livslängd och för att kroppen förändras med tiden.

Senast ändrad: 
12 mars, 2018 - 13:00

Sökformulär