Pilotstudie om psykoterapeutisk behandling för transpersoner med psykisk ohälsa

Inlägget är information från ANOVA, könsutredningsteamet i Stockholm för personer över 18 år.

Psykoterapeutisk gruppbehandling med Acceptance and Commitment Therapy (ACT) för transpersoner med psykisk ohälsa - En pilotstudie.

Är du en person med transerfarenhet? 

Känner du dig nedstämd? Plågas du av tankar kring det förflutna eller oro för framtiden? Oroar du dig för omgivningens bemötande eller brottas med tankar kring hur det är att leva som den du är? Har du förlorat kontakt med vad du tidigare tyckte var viktigt och saknar riktning i livet? 

Skulle du behöva hjälp för detta?

Den 13 januari 2020 startar en behandlingsstudie utifrån en terapiform som heter Acceptance and Commitment Therapy och förkortas med ACT. Studien kommer genomföras på ANOVA som är en multidisciplinär verksamhet inom Karolinska universitetssjukhuset. ANOVA är en centralt belägen mottagning i Stockholm som ansvarar för könsidentitetsutredningar, diagnostik och könsbekräftande behandling. 

Denna studie är en pilotstudie, det vill säga ett första försök att undersöka om ACT kan vara hjälpsamt för transpersoner som lider av psykisk ohälsa. Behandlingen sker i grupp med cirka 10 deltagare under 10 veckor med en session i veckan á 90 minuter. Gruppen leds av två legitimerade psykologer; Maria Ilestam och Markus Byström, vilka båda är verksamma vid ANOVA. Ansvarig för projektet är utöver ovan psykologer är ANOVAS verksamhetschef, Katarina Öberg leg. Psykolog och PhD.

Sekretess och tystnadsplikt

Behandlingsstudien omfattas av de sekretessbestämmelser som gäller för hälso- och sjukvården. 

Är du intresserad, eller vill du läsa mer? 

För att delta i studien behöver du ha en fastställd diagnos F64.0 transsexualism. Du behöver inte ha fått diagnosen vid just ANOVA, men om du utretts vid ett annat team behöver du kunna styrka din diagnos med exempelvis journalhandlingar.

Följ denna länk för mer information och för att anmäla ditt intresse till behandlingsstudien: https://transact.webcbt.se/registration/344

Anmälan till studien är möjlig från 1 oktober till 22 november 2019 eller till dess att platserna tagit slut. 

Har du några frågor?

Kontakta ANOVA på telefonnummer 08-517 719 30, fråga efter Maria Ilestam eller Markus Byström.

Lägg till ny kommentar

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Sökformulär