Medfödd slida

I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. Det som medicinskt sett kallas slida kan man också kalla för till exempel främre öppning.

Att bli våt

Många medfödda slidor lubricerar, det vill säga att de blir våtare om man blir kåt eller upphetsad. Om man tar testosteron kan lubrikationen påverkas på olika sätt. Den kan minska eller öka. Den kan lukta annorlunda och kännas annorlunda mot vad den gjorde före testosteron. En del upplever inte att den förändras alls. 

Oavsett om det händer något med ens förmåga att lubricera eller inte, så kan slemhinnan i och vid öppningen av slidan bli mer känslig än den var innan testosteron. Det gör att det lättare kan bli små sprickor eller sår om man har sex med slidan. Därför är det ofta bra att använda glidmedel vid många typer av sex och särskilt vid omslutande sex om man har en slida och vill omsluta med den. Kondom och femidom är bra skydd mot att hiv och andra könssjukdomar överförs om man har omslutande sex med en penis i slidan. Femidom (som är som en större kondom som man sätter i slidan eller i analen) är särskilt bra om penis inte blir så hård eller om kondomer i standardstorlek inte passar penis eller klitoris.

Efter en tids behandling med testosteron kan slidan dra ihop sig och bli mindre. Livmodern kan också dra ihop sig, och en del kan få ont av det, särskilt – men inte bara – vid orgasm.

Om man inte vill bli gravid

Ofta slutar könscellerna (äggen) att mogna medan man behandlas med testosteron, och mogna ägg är en förutsättning för att man ska kunna bli gravid. Men det är inte säkert att man slutar producera mogna äggceller när man tar testosteron. Om man omsluter en medfödd penis med slidan kan man bli gravid. Kondom och femidom är bra skydd mot både graviditet och mot att hiv och andra könssjukdomar överförs om man har den typen av omslutande sex.

Om man inte vill använda kondom eller femidom, och har sex på ett sätt som man kan bli gravid av, kan man använda hormonpreventivmedel, om man inte genomgår behandling med andra hormoner. Om man går på hormonbehandling ska man prata med sin hormonläkare om vilka preventivmedel som är lämpliga, eftersom de olika hormonbehandlingarna kan påverka varandra. Avbrutet samlag är inte säkert som preventivmetod eller för att undvika att hiv och andra könssjukdomar överförs.

Inre könsorgan

Många som har en medfödd slida och inte vill bära och föda barn väljer att operera bort det som medicinskt sett kallas äggstockar (operationen som tar bort dem kallas ooforektomi) och livmoder (operationen som tar bort den kallas hysterektomi). Om man har genomgått en hysterektomi är främre öppningen något mindre djup än en genomsnittlig medfödd slida där det finns en livmoder. Slidan hos personer som genomgått hysterektomi blir inte heller djupare om man blir kåt eller upphetsad.

Senast ändrad: 
5 maj, 2017 - 20:32

Sökformulär