Erhållen kuk

I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. 

Att skapa en kuk

Med erhållen kuk menar vi en kuk som ändrats eller skapats med könsbekräftande underlivskirurgi. Den typen av kirurgi kan med ett gemensamt namn kallas penisplastik.

Det finns två typer av penisplastik: metoidioplastik och falloplastik. Du kan läsa mer om de olika metoderna under avsnittet om underlivskirurgi här på sidan.

Vid en metoidioplastik, eller metaplastik som det också kallas, gör man en kuk av det som medicinskt sett kallas klitoris. Om man genomgår testosteronbehandling växer klitoris. Med kirurgi lossar man lite där klitoris fäster i kroppen. Man kan skapa en pung av de yttre könsläpparna och med pungkulor av silikon. En kuk som skapas på det här sättet kan kallas metakuk.

Vid falloplastik tar man hud från en annan del av kroppen, till exempel från underarmen, låret eller ljumsken, och gör en kuk av den. Den här typen av erhållen kuk kan kallas fallokuk. Om man gör en fallokuk brukar man behålla klitoris. Antingen ”bakar man in” den i skaftet på fallokuken eller så finns den kvar på undersidan av fallokuken. I det första fallet kan man komma åt att stimulera klitoris genom att smeka eller runka skaftet på fallokuken eller genom att ha omslutande vaginal- eller analsex med sin fallokuk. I det andra fallet kommer man åt att stimulera klitorisollonet direkt, under fallokuken. I båda fallen går det också att stimulera på klitoris skänklar, som finns under huden på båda sidorna om slidmynningen.

Stånd och känslighet

Metakukar kan ofta få stånd/erektion av sig själva. Metakukar kan stimuleras till exempel med munnen eller händerna, genom att bli avsugen eller runka/bli avrunkad, eller genom att man har omslutande sex. I vilken utsträckning man kan ha omslutande sex med sin metakuk beror på de förutsättningar som den som har metakuken och den som omsluter har. Vilken ställning har använder kan också spela in. Rent generellt är både slidor, erhållna och medfödda, anus bra på att anpassa sig till det som ska omslutas. Slidor och anus har muskler som kan omsluta och krama om det de omsluter.

Fallokukar kan inte få stånd av sig själva. En del har ett stavimplantat som man använder om man vill få stånd. Då böjer man upp fallokuken när man vill ha stånd och böjer ner den när man inte vill ha stånd längre. Det finns också andra typer av erektionsimplantat, men de används inte i Sverige eftersom de inte fungerar så bra.

Fallokukar kan stimuleras till exempel med munnen eller händerna, genom att bli avsugen eller runka/bli avrunkad, eller genom att man har omslutande sex. Man kan också ofta stimulera klitoris genom skaftet på fallokuken eller under fallokuken, beroende på vilken operationsmetod man gjort fallokuken med.

Utlösning

Det är mycket få personer som kan få utlösning efter att ha genomgått penisplastik. Om urinröret finns kvar på sin ursprungliga plats, alltså om man inte har förlängt och/eller lett om urinröret när man ändrat på eller skapat kuken, kan man få utlösning genom urinröret. Utlösningen kommer från prostatavävnad som finns i urinröret. När personer med medfödd kuk får utlösning kommer den också genom urinröret och består delvis av vätska från prostatan. Om man har en erhållen kuk innehåller utlösningen inte spermier och man kan inte göra någon gravid.

Senast ändrad: 
11 maj, 2017 - 11:04

Sökformulär