Erhållen fitta

I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. 

Att skapa en fitta

Med erhållen fitta menar vi en fitta som man skapat genom operation. Den vanligaste metoden är att man använder huden på det som medicinskt sett kallas penis för att göra en slida och en del av penisollonet för att göra ett klitorisollon. Pungen blir till fittläppar eller könsläppar (det som ofta kallas för blygdläppar). Under avsnittet om underlivskirurgi här på sidan finns mer information om vaginoplastik, som det kallas när man skapar en fitta med hjälp av kirurgi.

De flesta personer som har en klitoris, antingen den är erhållen eller medfödd, behöver någon form av stimulans av klitoris för att få orgasm om man har sex. Man kan komma åt klitoris antingen genom att ta på eller på annat sätt stimulera klitorisollonet, som är den delen av klitoris som – ibland eller alltid – syns utanpå kroppen. Man kan också stimulera de delar av klitoris som finns inuti kroppen på både erhållna och medfödda klitorisar. Dem kan man komma åt genom att smeka eller trycka på könsläpparna eller genom att trycka på slidväggens framsida, mot magen. Klitorisollonet kan man stimulera till exempel med händer och fingrar, mun och tunga, med strålen från duschmunstycket, genom att trycka sig mot något eller med en vibrator. Om det känns för mycket att ta direkt på klitorisollonet kan man stimulera det genom klitorisförhuden eller genom att föra samman och gnida könsläpparna runt klitoris.

Att bli våt

En del erhållna slidor lubricerar, det vill säga att de blir våtare när man blir kåt eller upphetsad. En del erhållna slidor får inte lubrikation. Det är bra att använda glidmedel vid många typer av sex, och särskilt vid omslutande sex.

Ta hand om din slida

Erhållna slidor kan vara känsliga för att töjas, till exempel om man har omslutande sex med en sexleksak eller en kuk i slidan. Det kan då bli små sprickor eller sår vid sex i slidan. Det känns eller syns inte alltid, men det kan göra att hiv och andra könssjukdomar lättare överförs. Om man har en erhållen slida kan man också få svampinfektioner.

Stavträning

Om man har fått en erhållen slida behöver man stavträna för att den inte ska dra ihop sig. Stavträning innebär att man omsluter en stav som kan se ut lite som en dildo. Man får börja med en liten tunn stav och går gradvis upp i större storlekar. Det här behöver man göra varje dag med början ungefär en vecka efter underlivskirurgin. Man kan alltså ganska snart efter den operationen börja omsluta med sin erhållna slida, och många kan ganska snart börja njuta av att stimulera området runt och i slidan. Olika personer läker olika snabbt och på lite olika sätt.

Tid att läka

Den kirurg som opererar en kan berätta för en hur länge det är lämpligt att just man själv väntar efter operationen med att ha omslutande sex, om man vill använda sin erhållna slida till det, och oralsex, smeksex, gnid- och gnuggsex där man stimulerar klitoris. En tumregel är att vänta 5–8 veckor efter operation innan man omsluter en medfödd kuk av genomsnittlig storlek eller en erhållen kuk i samma storlek. Vill man omsluta större kukar eller sexleksaker, eller om man vill ha hårdare eller kraftigare stimulans i sin erhållna slida, kan man behöva vänta längre. Man får vara uppmärksam på kroppens signaler, särskilt om man är nyopererad och även om man tycker om sex som också gör ont.

Eftersom väggen mellan slidan och analen är tunn (det är den också hos personer med medfödd slida) brukar man rekommendera att man tar det försiktigt med eller undviker att omsluta analt i upp till två år efter att man genomgått underlivskirurgi. Hur försiktig man behöver vara med att omsluta analt kan också bero på storleken på det man omsluter och hur hårt man stimulerar. Vill man testa att omsluta analt efter underlivskirurgi kan man börja försiktigt, till exempel med att omsluta ett finger, och sedan lägga till ett finger i taget om det känns bra. Det är också viktigt att använda mycket glidmedel. Under rubriken ”Anal” finns mer information om analsex.

Fisting

Man bör ta det försiktigt med eller helt undvika att fista en erhållen slida. Att bli fistad innebär att man omsluter en hand (fist = knuten näve) med slidan eller analen. Att man bör vara försiktig när man fistar en erhållen slida, eller med analen om man har en erhållen slida, beror på att slidan oftast är känslig för att töjas och att väggen mellan slidan och analen är tunn. Om man har en erhållen slida och vill testa att bli fistad ska man vänta tills man är säker på att slidan är helt läkt, vara uppmärksam på kroppens signaler och använda mycket glidmedel. 

Senast ändrad: 
5 maj, 2017 - 20:21

Sökformulär