Analen

I den här texten använder vi medicinska begrepp om delar av kroppen. Det gör vi för att det ska vara så tydligt som möjligt vad vi menar. Det som medicinskt sett kallas anal kan man också kalla för till exempel bakre öppning, eller för fitta eller bakfitta.

Skön att stimulera

Analen kan vara skön att stimulera på olika sätt. Det finns mycket nerver i området kring analen, och slemhinnan inuti analen är känslig för stimulans. De flesta har också, oavsett hur deras könsorgan ser ut, ett område i kroppen som man kan komma åt genom analen och som många tycker att det är skönt att stimulera. Det området kan sitta antingen på slidans framvägg – då kallas den ibland för g-punkt – eller på analens framvägg, då kan den kallas för p-punkt. Oavsett var det sitter består det området av prostatavävnad.

Analsex kan vara att använda mun och tunga mot analen – något som ibland kallas för rimming –, att smeka eller stimulera med fingrarna runt analöppningen eller i analen och att omsluta en erhållen kuk eller medfödd penis eller en sexleksak med analen. 

Om man har en erhållen fitta

Eftersom väggen mellan slidan och analen är tunn (det är den också hos personer med medfödd slida) brukar man rekommendera att man tar det försiktigt med eller undviker att omsluta analt i upp till två år efter att man genomgått underlivskirurgi. Hur försiktig man behöver vara med att omsluta analt kan också bero på storleken på det man omsluter och hur hårt man stimulerar. Vill man testa att omsluta analt efter underlivskirurgi kan man börja försiktigt, till exempel med att omsluta ett finger, och sedan lägga till ett finger i taget om det känns bra. Det är också viktigt att använda mycket glidmedel. 

Skönare med glidmedel

För att analsex ska bli så skönt som möjligt bör man använda glidmedel, oavsett vilken typ av könsorgan man har. Analslemhinnan är lite fuktig, men den lubricerar inte – den tillverkar alltså inte sitt eget glidmedel, den blir inte våtare om man blir kåt eller upphetsad. Att använda glidmedel vid analsex gör ofta sexet skönare, och det skyddar analen från att få små sprickor eller sår. Det gäller särskilt om man omsluter stora saker med analen. Man behöver också vara försiktig med vassa saker i och kring analen, till exempel vassa naglar. En del använder engångshandskar i latex eller tunt gummi (som nitrilhandskar) vid analsex med fingrar och händer.

Säkrare sex

Sprickor och sår i analen känns eller syns inte alltid, men de kan göra att hiv och andra könssjukdomar lättare överförs. Kondom och femidom är bra skydd mot att hiv och andra könssjukdomar överförs om man har omslutande sex med analen. Tunna latex- eller gummihandskar kan vara bra om man vill stimulera analen med fingrarna eller händerna. Handskar skyddar också mot vassa naglar. Slicklapp, som kan köpas i till exempel sexbutiker och på nätet, kan vara bra om man vill ha ett skydd mellan munnen och analen vid rimming. Men rimming är en sexpraktik som är ganska säker utan skydd och som alltså har låg risk att överföra sjukdomar.

Fisting

En del kan och njuter av att bli fistade analt. Det innebär att man omsluter någons hand (fist = knuten näve) med analen. Man bör ta det försiktigt med eller helt undvika att fista analen hos personer som har en erhållen slida. Att man bör vara försiktig när man analen hos en person med erhållen slida beror på att slidan kan vara känslig för töjning och för att väggen mellan slidan och analen är tunn. Om man har en erhållen slida och vill testa att bli fistad ska man vänta tills man är säker på att slidan är helt läkt, vara uppmärksam på kroppens signaler och använda mycket glidmedel. 

Senast ändrad: 
5 maj, 2017 - 20:35

Sökformulär