Sociala medier

Även långt efter att man har påbörjat och genomgått en transition kan man ibland bli påmind om sitt förflutna. Ett område där det lätt händer är på sociala medier. Här har vi samlat några tips på och tankar om hur man kan förhålla sig till det.

Det är inte ovanligt att gammal historik dyker upp i sociala medier på olika sätt. Gamla bilder kan till exempel komma upp utan förvarning. Samma sak kan hända med gamla meddelanden, kommentarer eller statusuppdateringar. För att undvika att bli negativt överraskad av sådant kan man fundera över hur man vill göra på sociala medier med sina digitala fotavtryck, det vill säga de spår man lämnar online. Vill man ha kvar sin historia eller skulle man helst vilja börja om på nytt?

Det finns olika sätt att lösa det här. Vissa väljer att helt radera sina användare/profiler från sociala medier och börja om från noll. Andra har kvar sina profiler och väljer att komma ut genom att exempelvis skriva en status om vad man vill bli kallad. En del rensar i de konton de har. Det kan också variera mellan olika sociala medier vilka namn och identiteter man använder samt ifall det går att ändra sitt användarnamn.

Våra besökare tipsar

Vi frågade medlemmarna på vår Facebooksida hur de gjort med sina gamla foton och annan historik. Så här svarade några av dem.

”Jag har rensat lite och ändrat mitt namn men är samtidigt öppen om mitt förflutna. Jag tycker det är värre med gamla meddelanden som dyker upp i historiken.”

”Ett tips kan vara att be sina vänner och anhöriga om att lägga äldre bilder i en begränsad mapp. Till exempel en privat eller som ett fåtal utvalda vänner kan se. Så slipper en bli outad.”

”Jag kommer nog ta bort alla mina bilder i snar framtid. Just nu har jag mina bilder öppna, men när dagen kommer då jag kanske inte är lika öppen med att vara trans kommer jag nog skaffa en ny facebook för att starta nytt”

”Jag skaffade ett nytt konto på facebook och avregistrerade det gamla. Blev samtidigt av med en massa gamla oönskade klasskollegor.”

Senast ändrad: 
5 maj, 2017 - 19:15

Sökformulär