Att transblogga/-vlogga

När man befinner sig i eller nyligen har genomgått en transition finns det en del saker som det kan vara bra att tänka på vad gäller ens digitala fotavtryck. Med digitala fotavtryck menar vi de spår man lämnar på nätet: bilder på fotobloggar, vloggar och texter som man lägger upp till exempel.

Många vill dokumentera sin transition

Många väljer att skildra sin transition genom att fota och filma hur hormonbehandlingen påverkar kroppen och hur operationer har gått eller blogga om sin könsutredning. Att dela med sig av sin transition på det sättet kan ha flera positiva effekter. Det kan fungera inspirerande för personer som genomgår eller inte har påbörjat sin transition och vara ett sätt att hitta förebilder för den som inte känner någon annan transperson. Det kan också vara ett sätt att utbyta erfarenheter och få höra om till exempel hur hormoner påverkar olika personer på olika sätt. Att dela erfarenheter kan också vara ett sätt att få veta mer om hur transvården fungerar.

Att ha kontroll över bilden av sig själv

För den som väljer att lägga ut bilder under sin transition är det värt att fundera på om man vill att ens ansikte ska synas och vilket namn man vill använda på bloggar och liknande. Det kanske går att skildra hormonernas inverkan utan att det syns att det är man själv på bilden? Vill man visa hur ansiktshår försvinner eller hur skäggväxt ökar går det till exempel att fota delar av snarare än hela ansiktet. Vad gäller mastektomi, bröstförstoring och underlivskirurgi kan det vara inspirerande för andra och stärkande för en själv att dela med sig av bilder på hur operationerna gått, men några år senare kanske man inte känner på samma sätt och inte vill att det ska gå att koppla de bilderna till en själv. Det kan också vara så att när ärren läkt vill man inte att bilder på synliga ärr ska ligga uppe, även om det kändes viktigt när man la upp bilderna. Att ta bilder som inte går att koppla till ens ansikte eller namn kan vara ett sätt att komma runt det.

Av samma anledning kan det vara en bra idé att överväga att inte använda sitt eget namn när man delar med sig av sin transitionsberättelse. Man kan också behöva kolla vilken information olika filer innehåller. Om bilden innehåller ens namn i själva filinformationen kommer den att dyka upp när någon söker på ens namn. Genom att styra över detta kan man i högre grad styra över vilka bilder som dyker upp när någon söker på ens namn.

Digitala fotavtryck finns ofta kvar

I grund och botten handlar det om att tänka på vilken personlig information man delar med sig av på nätet. Man kan till exempel ha en mejladress eller välja användarnamn, nick eller alias som inte är ens juridiska namn eller det namn man använder till vardags. Man bör inte lägga ut hemadress, telefonnummer och liknande på nätet. Vad gäller bilder och videoklipp som man delar med sig av är de svåra att få bort ifall de får spridning, vilket kan ske snabbt. Samma sak gäller bloggar, som sällan går att ta bort helt och hållet även om man skulle vilja det. Bloggar ligger ofta kvar och kan dyka upp i sökningar trots att man själv gått in och raderat dem. Det är därför värdefullt att från första början fundera på vilka bilder och vilken information man vill att andra ska ha tillgång till i det långa loppet och ifall det ska gå att koppla till en själv eller inte.

Senast ändrad: 
5 maj, 2017 - 19:29

Sökformulär